Malmö blir värdstad för
Eurovision Song Contest 2024

Efter dialog med flera städer landar evenemanget i Malmö. Semifinaler och final äger rum 7, 9 och 11 maj 2024 i Malmö Arena.

- Att få välkomna alla tävlande länder till Malmö är fantastiskt roligt och meningsfullt. Hundratals miljoner tv-tittare kommer att följa sändningarna från Sverige. Eurovision Song Contest fyller en särskilt viktig funktion i dessa tider med krig i Europa och det är med stor respekt som vi tar oss an evenemanget. Malmö är en kreativ stad med ett rikt kulturliv som kan skapa en musikfest för hela Europa på ett hållbart sätt, inte minst ekonomiskt, eftersom arena, kommunikationer och logistik redan finns på plats, säger SVT:s vd Hanna Stjärne.

SVT ansvarar för alla delar av tv-produktionen och Malmö skapar festligheter för staden och sina invånare, deltagande delegationer, tillresta fans och internationell press och tar hand om logistiklösningar.

- Vi fick in starka, spännande och kreativa förslag från flera städer, vilket vi är oerhört tacksamma för. Engagemanget hos kommunerna har varit enastående. När vi till slut hade alla alternativ på bordet gjorde vi en helhetsbedömning, där många faktorer måste klaffa. Malmö har sedan de arrangerade ESC 2013 adderat effektiva och mer hållbara flöden samt fler och moderna samlingsplatser. Man satsar också stenhårt på att ännu mer än förra gången erbjuda besökare och invånare att aktivt delta i festligheterna. Det kommer på många sätt bli en ny upplevelse, säger Ebba Adielsson, exekutiv producent och ytterst ansvarig för Eurovision Song Contest 2024.

I samband med Eurovision beräknas delegationer från cirka 40 länder besöka Malmö och cirka 1 000 ackrediterade journalister och fans uppskattas bevaka festligheterna. När Liverpool anordnade Eurovision i våras besökte en halv miljon människor staden i samband med evenemanget.

Eurovision Song Contest är Europas största gemensamma tv-upplevelse som förenar länder och människor genom musik och kultur.