Nordiskt grävprojekt: Rysk underrättelseverksamhet granskas i dokumentärserie

Direkt efter att Ryssland startat anfallskriget mot Ukraina påbörjade SVT:s Uppdrag granskning och grävredaktionerna på DR, NRK och Yle en storgranskning av ryska underrättelseaktiviteter mot Norden. Dokumentärserien “Skuggkriget” har nordisk premiär den 19 april.

Det nordiska säkerhetsläget förändrades dramatiskt den 24 februari 2022. Finlands och Sveriges Nato-ansökningar har ökat vaksamheten för attacker från den ryska underrättelsetjänsten. Det krävs stora journalistiska resurser för att gräva fram information om hur Ryssland bedriver underrättelsearbete. Därför har de fyra stora public service-bolagen i Norden DR, NRK, SVT och Yle gått samman i ett gemensamt grävprojekt.

Redaktionerna har gjort kartläggningar av ryska fartyg, spaningsarbete, källrekrytering samt genomfört intervjuer med hundratals personer. Research och annat redaktionellt arbetet har gjorts både gemensamt och separat. I april kommer resultatet: En tre timmar lång dokumentärserie kallad ”Skuggkriget” som sänds samtidigt i Danmark, Finland, Norge och Sverige.

– Det är svårt att föreställa sig ett mer angeläget ämne att rikta strålkastarljuset mot i dessa dagar. Det gemensamma projektet har möjliggjort helt nya journalistiska lösningar, men också ett mer filmiskt berättande än vi vanligtvis klarar av att leverera, säger Axel Björklund, ansvarig utgivare för Uppdrag granskning.

Serien är den största journalistiska granskningen av rysk underrättelseaktivitet mot Norden på mycket länge. Granskningen har gjorts med stöd av Nordvision, som är en stiftelse med uppgift att stärka public service-produktioner i de nordiska länderna. ”Skuggkriget” premiärvisas i DR, NRK, SVT och Yle samt på bolagens Play-tjänster den 19 april.