Miljonpublik för årets julkalender på SVT Play

Årets julkalender, Kronprinsen som försvann, har varit mycket omtyckt av publiken och när nu alla 24 avsnitt sänts visar det sig att i snitt har 1 010 000 tittare sett avsnitten online.

Foto: Johan Paulin /SVT

SVT:s julkalendrar är en stark och uppskattad decembertradition bland tittarna. De senaste tre årens julkalendrar ligga mycket nära varandra i onlinetittande: Knyckertz 2021 hade i genomsnitt 979 000 och Mirakel 2020 hade en genomsnittlig onlinerating på 1 150 000.

Många har även sett julkalendern på SVT1 där tittarsiffrorna i snitt ligger på 792 000 för samtliga 24 avsnitt (livetittning).

- Årets julkalender har lockat hela fyra generationer och då blir det sådana här fantastiska siffror! Det är relativt få företeelser inom kultur och samhälle som riktar sig till en så bred målgrupp. Sporten har ju en liknande funktion och i december har Julkalendern och fotbolls-VM tävlat om att toppa tittarlistorna på SVT. Det är helt olika genrer men innehåll med fler gemensamma nämnare. Båda är traditioner som byggs upp med en förväntan. Det är innehåll med spänning som drivkraft. Vi är så glada över att bidra med underhållning i nuet och skapa gemensamma referenser och minnen framåt för så många, säger Johanna Gårdare, programchef SVT Barn.

 

Om årets julkalender
SVT har sänt julkalendrar sedan 1960. Kronprinsen som försvann är en spännande julsaga och huvudrollerna Kronprinsen och Hilda spelas av Xavier Canca-Englund och Kerstin Linden. Maria Lundqvist spelar rollen som farmor Nanni.

Engagemanget från tittarna har som vanligt varit stort och SVT:s Publikdialog har märkt tydligt att en bred publik i alla åldrar uppskattar årets spännande julkalender. Många har tittat även utan barn. Men vissa med yngre barn har även tyckt att julkalender har varit lite för läskig.

Publikreaktioner

"Ni verkligen har lyckats med årets julkalender, 'Kronprinsen som försvann'. Den erbjuder härligt julmys för alla åldrar, gammal som ung. Den engagerar och bjuder på en välbehövlig verklighetsflykt i dessa mörka tider. God jul!"

"Den bästa julkalendern ni har sänt! Jag visar den för SFI-klassen som jag undervisar. Vi har med hjälp av det fantastiska språket och den fina berättelsen kunnat ta upp teman som feodalism, demokrati, militär och maktdelning m.m. Dessutom är den spännande. Hurra för er!"

"Jag är 85 år, och varje morgon bänkar jag mig framför nyheterna och julkalendern. Miljöerna i Kronprinsen som försvann är så skickligt filmade och skådespelarinsatserna är fantastiska!"


"Jag måste bara få tacka för den fantastiska julkalendern. Otroligt välgjord och välspelad. Vilken miljö, vilken välskriven berättelse. Det här är den bästa julkalendern av alla. Passar både barn och vuxna. Tusen tack! Njuter av varje avsnitt och sitter med spänning och väntar på nästa. Jag vill aldrig att den ska ta slut."


Vill bara säga att vår familj, både vuxna och barn, älskar årets julkalender. Fantastisk story och skådespelareinsatser!"


"Jag gillar den. Men min fyraåring blev skrämd, så jag hoppas på 2023 blir en kalender för mindre barn också."