Fria ordets dag våren 2023

Intresset för Fria ordets dags digitala lektion har växt sedan starten och är nu uppe i över 7000 deltagande skolbarn per termin. Till våren kör en ny omgång igång och här presenteras de aktuella datumen.

SVT, Sveriges Radio, UR och lokaltidningar runt om i landet bjuder tillsammans in alla Sveriges sjätteklassare till en kostnadsfri digital lektion om yttrandefrihet, källkritik och sociala medier. Fria ordets dag presenterades i sin nuvarande form hösten 2021 och intresset har växt rekordartat. Särskilt uppskattat är de interaktiva momenten där barnen själva får vara med.

Under Fria ordets dag får de deltagande eleverna tips och exempel på vad som är sant eller falskt och hur man vet ifall man kan lita på en nyhet. Under lektionen får klasserna möta bland annat journalisten Åsa Larsson som är expert på källkritik i UR:s serie Källkoll, SR:s journalist Sam Edwards från Syrien som berättar om sina erfarenheter av att vara journalist i ett land där yttrandefrihet inte är en självklarhet. Eleverna får också möta journalister från de olika lokala tidningsredaktionerna från sina städer. Hela tiden guidas de av Erik Thiman från SVT barn.

Läs mer och anmäl din klass här! Länk till annan webbplats.

Datum och orter för Fria ordets dag våren 2023

7 februari
Värmland, Dalsland, Närke

8 februari
Stockholm

9 februari
Göteborg, Halland

10 februari
Dalarna, Gävleborg, Jämtland, Härjedalen

28 februari
Västerbotten, Västernorrland

1 mars
Småland

2 mars
Skåne