SVT:s nya redaktion i Åmål invigd

SVT är mitt inne i en storsatsning på lokal journalistik och ökar antalet redaktioner i snabb takt. Den 9 november invigdes den nya redaktionen i Åmål för att förstärka bevakningen av både Åmål, norra Dalsland och södra Värmland.

I bakgrunden Hanna Stjärne, vd på SVT och Josefin Marjomaa, programledare SVT Nyheter Väst.

Den 9 november var det invigning av redaktionen i Åmål. I bakgrunden Hanna Stjärne, vd på SVT och Josefin Marjomaa, programledare SVT Nyheter Väst.

I början av 2015 fanns SVT på 27 orter. Sedan dess har en rekordsnabb utbyggnad skett, finansierad genom tuffa omprioriteringar och besparingar. Målet är minst 50 orter år 2023. Det innebär att SVT nära nog har fördubblat antalet redaktioner på bara några år, där redaktionen i Åmål blir den 47:e i ordningen.

Åmål-redaktionen delas av SVT Nyheter Värmland och SVT Nyheter Väst, och reportern Elin Johansson som ska jobba där bevakar flera kommuner i gränsområdet Dalsland/Värmland.

Anton Svendsen redaktionschef SVT Nyheter Väst och Susanne Junkala, redaktionschef SVT Nyheter Värmland.

Anton Svendsen redaktionschef SVT Nyheter Väst och Susanne Junkala, redaktionschef SVT Nyheter Värmland.

– Det är en stor fördel att visa att vi satsar på den lokala journalistiken genom att etablera en redaktion i Åmål. Att befinna sig nära de områden som vi bevakar gör det enklare att bygga nätverk och fånga upp det som är viktigt i de här kommunerna. Genom redaktionen i Åmål förstärker vi vår bevakning av Årjäng, Säffle och Grums. Vi har hittat flera gemensamma bevakningsområden för Väst och Värmland. Två av dem är Vänersjöfarten och gränshandeln. En av de större nyheterna på senare tid är det jordskalv som drabbade Säffle, säger Susanne Junkala, redaktionschef SVT Nyheter Värmland.

– Jag har stora förhoppningar på att vår etablering i Åmål kommer synas och märkas för alla Dalslänningar. Allt från politik, utflyttningsfrågor, naturfrågor, glesbygd, gränshandel, det finns så mycket som är viktigt och spännande i området, och jag tror att det kommer avspegla sig i vår bevakning framåt. Vi hoppas också kunna göra journalistik som sträcker sig både över regiongränserna – Åmål och Säffle har ju redan ett samarbete på kommunnivå, men också den viktiga handeln med Norge, och frågor som rör Vänern, som många i området berörs av, Anton Svendsen redaktionschef SVT Nyheter Väst.

 

Elin Johansson, reporter

Elin Johansson, reporter i Åmål.

Tre snabba frågor till Elin Johansson, reporter i Åmål

Vad betyder det för den lokala bevakningen att det nu finns en redaktion i Åmål?

– Det betyder väldigt mycket att det finns en redaktion som är på gränsen mellan Västra Götaland och Värmland. Jag kommer att bevaka kommunerna i norra Dalsland och södra Värmland. Dessa kommuner har varit en vit fläck och nu finns det goda möjligheter att bevaka dessa områden. Det har stor betydelse att det finns en reporter på plats som har koll på små som stora lokala frågor som berör området.

Vad finns det för aktuella frågor som du kommer att bevaka?

– Det händer mycket här i området. Det är allt ifrån politik, utflyttningsfrågor, glesbygd och gränshandel. Listan kan göras lång. Något aktuellt nu i Åmål är att de kämpar för att Kriminalvården ska etablera ett fängelse här och i Säffle är etableringen av ett större företag på agendan.

Hur länge har du varit på plats – och hur har reaktionerna från publiken varit hittills?

– Jag började i mitten på april, så jag har jobbat några månader nu. Det har bara varit positiva reaktioner. De som jag har träffat och pratat med har varit glada och positiva till att det finns en lokalredaktion här i Åmål. Det kom också in tips precis när jag börjat, vilket är väldigt roligt. Så det känns som det varit efterlängtat av invånarna sedan det kom ut att det skulle öppna en lokalredaktion här.