Två SVT-nomineringar till Stora journalistpriset

Nu har nomineringarna till Stora journalistpriset 2022 offentliggjorts. Uppdrag granskning är nominerat både i kategorin årets avslöjande för ”Ericsson och IS” och i kategorin årets berättare för ”Den sista ålen”.

Maria Georgieva, Per Agerman och Fredrik Laurin

Maria Georgieva, Per Agerman och Fredrik Laurin nomineras för ”Ericsson och IS”.

Flera av det gångna årets stora granskningar märks i kategorin årets avslöjande, där bland andra Uppdrag Gransknings Fredrik Laurin, Maria Georgieva och Per Agerman har nominerats för ”Ericsson och IS”. Länk till annan webbplats. Motiveringen lyder: ”Kastade ljus på det som storföretaget ville begrava och avslöjade hemliga förhandlingar med terrorsekten IS.”

Uppdrag granskning återfinns även i nomineringarna för årets berättare, där Sven Bergman, Ola Christoffersson och Erik Palm kan få priset för ”Den sista ålen” Länk till annan webbplats. med motiveringen: ”Med såväl hjärta som förnuft, öppnas dammluckorna till mänsklighetens stora ödesfråga i en svindlande resa från urtid till nutid”.

– Det är fantastiskt roligt att vår journalistik uppmärksammas i detta finrum. ”Ericsson och IS” är på ett viktigt avslöjande i klassisk Uppdrag granskning-tradition, i samarbete med internationella grävorganisationen ICIJ. ”Den sista ålen” nomineras i berättarkategorin och det är lite extra roligt eftersom det är något vi satsar särskilt på, säger Uppdrag gransknings ansvarige utgivare Axel Björklund.

Sven Bergman, Erik Palm och Ola Christoffersson.

Sven Bergman, Erik Palm och Ola Christoffersson är nominerade för ”Den sista ålen”.

Årets vinnare tillkännages på prisgalan den 17 november. Då presenteras även vinnaren av Lukas Bonniers stora journalistpris.

Förra året utsågs SVT-journalisten Diamant Salihu till Årets röst.

Läs mer här: De kan få Stora journalistpriset 2022 – här är hela listan | SVT Nyheter Länk till annan webbplats.

FAKTA: Stora journalistpriset
Stora Journalistpriset är Sveriges mest prestigefyllda pris för journalister. Det instiftades 1966 och delas ut av Bonnier AB för att främja goda yrkesprestationer inom journalistiken. Lukas Bonniers Stora Journalistpris delas ut till en journalist som under lång tid visat prov på skicklighet och framstående journalistisk gärning.

Prissumman i varje kategori är 100 000 kronor.