Massor av journalistik – SVT laddar för en het valspurt

En dryg månad kvar till valdagen och hettan ökar i partipolitiken. SVT:s valsatsning har pågått hela året och 18 augusti höjs temperaturen ytterligare då partiledarutfrågningarna startar.

Foto: Janne Danielsson/SVT

Söndagen den 11 september är det dags för 7,5 miljoner väljare att rösta. SVT utökar nu bevakningen ytterligare med utfrågningar, dueller, debatter, analyser och den stora valvakan. Online finns ett omfattande journalistiskt utbud samt en rad tjänster som till exempel Valkompassen.

- Valbevakningen är det viktigaste SVT gör och vi satsar allt för att människor ska få bästa möjliga underlag för att göra genomtänkta val. Vi granskar, ansvarsutkräver och söker svar på vilka lösningar partierna är beredda att ta ansvar för. Vi har också byggt ut vår lokala närvaro och finns nu på ytterligare 14 orter jämfört med valåret 2018, säger Anne Lagercrantz, divisionschef för nyheter och sport.

Valåret har märkts Länk till annan webbplats. i SVT under hela 2022. För att nämna några program: Vem mördade skolan Länk till annan webbplats., och Mammorna i våldets skugga Länk till annan webbplats. om skolan och det dödliga våldet som drabbar unga. Sverige möts Länk till annan webbplats. har turnerat i landet för att debattera väljarnas viktigaste frågor. Och Uppdrag granskning och SVT Nyheter har granskat regionerna Länk till annan webbplats. för att se hur de klarar sjukvården, som svenska folket anser vara en av de allra viktigaste frågorna.

Uppladdningen inför valet har varit stor och bred. Nu väntar slutdramatiken och på SVT pågår förberedelserna för fullt.

Utfrågningen – start 18 augusti, direkt från tv-huset i Stockholm
Vad är viktigast för partierna i valet? Och vad har de för lösningar på väljarnas viktigaste frågor? Programledarna Anders Holmberg och Camilla Kvartoft ansvarsutkräver partiledarna i den klassiska Utfrågningen. Ambitiös research och vassa utfrågare ska ge väljarna bästa möjliga underlag för att tränga bakom slagorden och talepunkterna.

Statsministermötet – 7 september, direkt från Uppsala
Med bara några dagar kvar till valet möts statsministerkandidaterna Magdalena Andersson (S) och Ulf Kristersson (M) i en direktsänd duell inför publik i Uppsala. Programledare är Karin Magnusson och Fouad Youcefi som får hjälp av publiken på plats för att göra statsministermötet än hetare.

Slutdebatten – 9 september, direkt från tv-huset i Stockholm
Den sista stora drabbningen mellan partiledarna. Många tittare anser att den är avgörande för vilket parti de ska rösta på. Programledare är Karin Magnusson och Fouad Youcefi.

Valvakan – 11 september, direkt från tv-huset i Stockholm
SVT sänder hela valdygnet med snabb och initierad rapportering från hela Sverige. SVT:s stora vallokalsundersökning VALU presenteras klockan 20.00 och ger en trovärdig indikation på valresultatet direkt när vallokalerna stänger. För första gången i ett svenskt val kommer tittarna i år att kunna följa rösträkningen i realtid. Detta med hjälp av en specialutvecklad skärm som visar resultatet i hela landet ner på enskilda valkretsar, efter förebild från bland annat det amerikanska presidentvalet. I valvakan i tv och i SVT Nyheters app kan man sedan följa rösträkningen med analys och kommentarer i realtid. Programledare: Anders Holmberg, Camilla Kvartoft och Fouad Youcefi.

Politikbyrån – extrainsatta program hela valspurten
Allt du inte visste att du behövde veta om svensk politik och valet. Politikbyrån fördjupar det mest spännande inom politiken. Efter partiledarutfrågningarna, debatterna, alla dagar sista veckan före valet samt flera program efter valsöndagen sänder Politikbyrån extra. Programledare: Fouad Youcefi och Aida Pourshahidi.

Sverige idag – tre specialprogram 30 augusti, 6 september och 13 september
Sverige idag är nyhetsprogrammet som samlar de största och intressantaste nyheterna från SVT:s lokala nyhetsprogram. Sverige idag gör tre specialprogram med fokus på några av de stora lokala valfrågorna. Programledare är Frida Wengberg, Helena Wink och Per-Anders Fredriksson.

Go’kväll sätter fokus på äldre väljare
Andelen äldre väljare ökar. Men vad tycker egentligen partierna är de viktigaste frågorna för personer 65+? Go´kväll valsatsar och tar pulsen på partiledarna. Till redaktionen har det strömmat in frågor från tittare som vill veta hur partierna tänker i olika äldrefrågor. Claes Elfsberg och Marianne Rundström intervjuar partiledare från riksdagspartierna. Inslagen sänds i Go´kväll med start 24 augusti och fram till valet.

Sverige möts
Sverige möts fortsätter att sända från olika städer runt om i landet och låter politiker, sakkunniga och medborgare tillsammans diskutera väljarnas viktigaste frågor. Från ett tält på Gustaf Adolfs torg i Göteborg den 10 augusti, Skaraborgs regemente den 17 augusti och Västerås den 31 augusti leder Magnus Thorén debatt kring bostadskrisen, Sveriges Nato-ansökan och hur demokratin påverkas av det politiska tonläget.

Nyheter på minoritetsspråk – extrainsatta valvakor
Oddasat, Uutiset och Nyhetstecken producerar nyheter på samiska, finska och teckenspråk. Under valkvällen sänds 15 minuters valvaka från respektive redaktion.

Nyheter på lätt svenska
SVT:s redaktion för nyheter på lätt svenska gör specialversioner av alla partiledarutfrågningar så att människor som av olika skäl har svårt med svenska språket kan bilda sig en uppfattning om hur partierna vill lösa de stora samhällsutmaningarna. På en specialsajt i SVT Nyheters app samlar redaktionen också enkel och lättbegriplig information om valet och de viktigaste valfrågorna.

Agenda
Agendaredaktionen fördjupar sig varje söndag i det som händer i valrörelsen. Söndagen den 28 augusti direktsänds en ekonomidebatt där riksdagspartiernas ekonomiskpolitiska talespersoner möts. Programledare: Nike Nylander. Dagen efter valet sänds ett extrainsatt Agenda Special dit samtliga partiledare är inbjudna. Programledare: Anna Hedenmo.

Valkompassen
SVT:s Valkompass har frågor om hela Sverige. Det är den enda valkompass som innehåller frågor om riksdagen, regionerna och samtliga 290 kommuner, vilket gör den unik. Med Sveriges största valkompass guidas väljarna, inte minst förstagångsväljarna, till förståelse för hur partierna skiljer sig från varandra. Tack vare en unik och gedigen research omfattar kompassen både riksdagspartierna och deras kandidater. Dessutom finns lokala kompasser, med lokala valfrågor, för landets samtliga kommuner och regioner.

Valresultatet, uppdatering online minut för minut
På valdagen uppdateras SVT:s onlinetjänst valresultat 2022 minut för minut. Man kan följa resultatet för riksdagsvalet, regionval och kommunval – både rösträkningen under kvällen och det färdiga resultatet. Länk till annan webbplats. Tjänsten visar hur röstningen sett ut i olika områden – ända ner på distriktsnivå. Förra valet hade tjänsten 4,8 miljoner besök.