SVT under valåret - granskningar, utfrågningar, samhällsserier och satir

SVT satsar bredare än någonsin inför valet i höst. Målet är en valbevakning med flera olika perspektiv inom många genrer.

- Under valåret ska SVT förmedla kunskap och information och bevaka och granska de frågor som är allra viktigast för människor i Sverige. Oavsett vem du är eller var du bor ska du hitta ett intressant och brett valutbud i SVT. Det kan vara nyhetsprogram, SVT Nyheter online, utfrågningar, fördjupande samhällsserier eller humor, säger SVT:s vd Hanna Stjärne.

Helena Olsson, beställare av nyheter och samhällsprogram, ger i en blogg en fördjupad bakgrund till SVT:s satsningar under valåret och en analys av hur kriget i Ukraina påverkar arbetet.

Här kan du läsa bloggen:

SVT:s uppdrag valåret 2022 – i ljuset av världsläget Länk till annan webbplats.

SVT har de senaste åren kraftigt utökat antalet lokala redaktioner, med målet att nå 50 lokala redaktioner under 2023. Under valet 2022 kommer SVT ha 14 fler lokala redaktioner jämfört med valet 2018.

Några av SVT:s satsningar under valåret (utöver ordinarie nyhetsutbud):

  • Agenda special: Sveriges säkerhet. Säkerhetspolitiken, Nato-medlemskap och det svenska försvaret har hamnat i politiskt fokus och behandlas i en specialsändning den 27 mars. Det blir inte en traditionell debatt, utan samma format som de tidigare specialprogrammen om klimatet, gängvåldet och skolan. Politiker från de åtta riksdagspartierna frågas ut om deras förslag och lösningar. Medverkar gör också forskare från olika discipliner för att ge en aktuell bild av kunskapsläget. Programledare Camilla Kvartoft och Rebecca Randhawa.
  • 30 minuter. Alla partiledare frågas ut av Anders Holmberg med start i januari, intervjuserien avslutas med statsminister Magdalena Andersson i slutet av mars.
  • Herr Talman. En satirisk blick på den politiska scenen där politikens aktörer i sketcher och musikaliska nummer gestaltas av dockor. (Två säsonger med premiär i februari resp. augusti)
  • Vem mördade skolan? En satirisk true crime-serie i sex delar där komikern Jesper Rönndahl försöker lösa fallet med en av valets stora frågor – den svenska skolan. (Premiär april)
  • Mammorna i våldets skugga. I en dokumentär serie möter Alexandra Pascalidou mammor, döttrar och systrar till unga personer som mördats i skjutningar. (Premiär februari)
  • Sverige möts. Sveriges möts åker under våren på turné genom landet och tar sig an väljarnas viktigaste frågor. Programmet sänds från Luleå, Linköping, Uddevalla, Filipstad och Trelleborg.
  • Verkliga möten. SVT:s nyhetssajt kommer kunna matcha människor som vill träffa någon som tycker annorlunda i verkliga möten. Och i en programserie kommer vi att följa konsekvenserna av att människor oftast stannar i sina trygga åsiktskluster. (Under våren)
  • Uppdrag Granskning satsar i ett omfattande samarbete med SVT:s lokala redaktioner på granskande journalistik om sjukvården och Sveriges regioner. (Under våren)
  • Valet Forever. Gänget bakom en av Sveriges populäraste poddar ”Flashback forever” trålar valfrågor på de anonymiserade forumen på internet som bubblar av politiska diskussioner, som sällan når riksmedias valbevakning. Fram till nu. Emma Knyckare, Ina Lundström och Scroll-Mia utlovar en roligare, stökigare och mer oväntad valbevakning än den vi är vana vid. (Premiär juni)
  • Politikbyrån uppstår som ett dagligt direktsänt program under perioder - Almedalsveckan, i samband med partiledarutfrågningarna samt veckorna före och efter valet.
  • Partiledarutfrågningarna. Med start i mitten av augusti ansvarsutkräver SVT partiledarna i klassiska "Utfrågningen". Med ambitiös research och landets vassaste utfrågare ges väljarna bästa möjliga underlag för att tränga bakom slagorden och talepunkterna. (Augusti-september)
  • Valkompassen. Med Sveriges största valkompass guidas väljarna, inte minst förstagångsväljarna, till förståelse för hur partierna skiljer sig från varandra. Tack vare en unik och gedigen research omfattar kompassen både riksdagspartierna och alla deras kandidater. Dessutom finns lokala kompasser, med lokala valfrågor, för landets samtliga kommuner och regioner.
  • Sanningens minut. Med förstagångsväljarna som målgrupp tar sig några ur landets unga humorelit an uppdraget att lära sig om partiernas politik för att sedan tolka sina intryck i en komisk monolog som framförs live inför en ung publik (Premiär i augusti).
  • Sveriges roligaste partiledare. Vilken partiledare har gjort mest för den politiska humorn i Sverige – vem är roligast att skämta om och med? Kristoffer Appelquist tar hjälp av fyra av landets mest namnkunniga komiker. (September)
  • Valet på lätt svenska. För publik som behöver få alternativen i valet presenterade på ett tillgängligt och lättbegripligt sätt.
  • Duellen och slutdebatten. De två statsministerkandidaterna möts i en debatt inför publik och möter väljarnas frågor och två dagar för valet möts alla partiledarna i den sista stora debatten inför valet. (September)
  • Valdagen och valvaka. Snabb, pålitlig och initierad rapportering under valdagen. SVT:s vallokalsundersökning VALU ger snabbt en trovärdig indikation på valresultatet direkt när vallokalerna stänger. I valvakan och svt.se kan man sedan följa rösträkningen med analys och kommentarer i realtid.
  • Valprogram på minoritetsspråk. På valkvällen sänder vi valspecialer på finska, samiska och teckenspråk.