Rebecca Randhawa ny programledare för Utrikesbyrån

Till hösten startar en ny säsong av Utrikesbyrån – programmet som tar oväntade och spetsiga vinklar på globala frågor. Rebecca Randhawa blir ny programledare.

Foto: Janne Danielsson/SVT

Rebecca Randhawa har arbetat som programledare för SVT Nyheter Stockholm, Rapport, Sverige idag samt Sveriges Radios Studio Ett. Hon har studerat i bland annat São Paulo, Brasilien och i Madrid, Spanien. Rebecca Randhawa har varit reporter på SVT:s redaktion i Rinkeby, Agenda-redaktionen och hon har varit vikarierande korrespondent för SVT i Washington.

- Att programleda Utrikesbyrån är verkligen ett drömuppdrag. Jag har varit intresserad av utrikesfrågor sedan barnsben. Världen utanför kändes alltid nära när pappa hade på BBC på tv:n hemma och vi hade regelbunden kontakt med släktingar utomlands. Sommaren 2018 vikarierade jag som korrespondent i USA och ville aldrig att de veckorna skulle ta slut. Att nu få jobba med utrikesfrågor på heltid men som programledare, känns otroligt spännande och roligt. Jag har nästan fått nypa mig i armen några gånger, säger Rebecca Randhawa.

Utrikesbyrån behåller sin grundform och fortsätter att nyfiket fördjupa sig i ett ämne per program tillsammans med initierade gäster.

- Med Rebecca Randhawa som ny programledare fortsätter vi att utveckla Utrikesbyrån. Rebecca är en orädd journalist som med nyfikenhet och skärpa hittar kärnan i svåra och kontroversiella frågor. Hon förenar skärpa med humor och kommer att bidra till att ytterligare stärka programmets ställning som ett måste för den utrikesintresserade publiken, säger programchef Michael Kucera.

Utrikesbyrån är ett av SVT:s nya samhällsprogram som specialbevakar av olika ämnen. Systerprogram är Ekonomibyrån, Politikbyrån och 30 minuter.

- Jag har stora skor att fylla efter den förre programledaren Johan Ripås, som tillsammans med redaktionen format Utrikesbyrån. Vi kommer jobba vidare med programmets poddiga stil och nörda ner oss i de mer oanade och mest spännande vinklarna, säger Rebecca Randhawa.