Marja Påve ny redaktionschef för SVT Sápmi

Marja Påve har utsetts till redaktionschef för SVT Sápmi och tillträder sin nya tjänst den 1 januari 2021. Fram till dess fortsätter hon i nuvarande roll som biträdande tillförordnad redaktionschef.

Marja Påve, foto: privat

– Det känns så väldigt roligt och smickrande att vara med i att driva och utveckla de samiska nyheterna, både för det samiska samhället och även bidra till en bredare sverigebild och fler perspektiv i SVT. Ser fram emot att fortsätta jobba tillsammans med en kompetent och driven redaktion, med de nya utmaningar som väntar, säger Marja Påve.

Marja Påve har under hösten lett redaktionen tillsammans med tf redaktionschef Linda Hermansson, som även är ansvarig utgivare för Örebro. Marja har drivit det dagliga nyhetsarbetet och kommunikationen med medarbetarna. Hon har också ansvarat för den dagliga arbetsmiljön, vikarier och scheman.

– Marja Påve kombinerar hög journalistisk kompetens med ett gediget kunnande om det samiska samhället. SVT Sápmi står inför ett spännande utvecklingsarbete och jag är mycket glad för att Marja har tackat ja till uppdraget att leda vår redaktion i Kiruna, säger Michael Österlund, programchef för lokala nyheter och minoritetsnyheter.

Marja Påve kom till SVT och SVT Sápmi 2012. De senaste åren har hon arbetat som redaktör och dessförinnan som reporter. Marja fortsätter i sin nuvarande roll till årsskiftet och tillträder som redaktionschef 1 januari 2021.

Hon kommer att ingå i ledningsgruppen för lokala nyheter och minoritetsnyheter som leds av programchef Michael Österlund där även nyhetscheferna för norr, söder och online ingår liksom chefen för SVT:s finska nyhetsprogram Uutiset.