Nostalgifrossa när julkalendern fyller 60 år!

Sedan 1960 har Julkalendern i SVT samlat ung som gammal, för att tillsammans räkna ner till julafton. Det är en tradition som fortfarande engagerar en miljonpublik och med sina 60 år har den blivit ett av de äldsta tv-programmen i Sverige.

Foto: SVT

Med anledning av 60-årsfirandet lanserar SVT en julkalendersajt Länk till annan webbplats. där alla kan frossa i klipp från kalendrar genom historien. Allt från den allra första svartvita, och något långsamma, Titteliture (1960) via den oerhört populära Trolltider (1979), till förra årets populära Panik i tomteverkstan (2019). Här kan man rösta på sina favoritjulkalendrar och dela med sig av sina minnen.

- Julkalendrarna är en del av Sveriges minne. De är unika tidsdokument och barndomssymboler för så många. Men julkalendrarna är också drivande i tv:s framtid. De samlar alla åldrar och har utvecklat tv-berättandet och tv-tekniken, från gumman som blev liten som en tesked till spökena på Greveholm. Och det är julkalendrarna som driver det digitala tv-tittandet i Sverige allra mest, med rekordsiffror på SVT Play varje år de senaste åren”, säger Hanna Stjärne, vd på SVT.

http://julkalendern60.svt.se/ Länk till annan webbplats.