Jacob Hård vinner Lukas Bonniers Stora Journalistpris 2020

Lukas Bonniers Stora Journalistpris delas varje år ut till en journalist som under lång tid visat prov på skicklighet och framstående journalistisk gärning. Årets pris går till SVT:s sportkommentator Jacob Hård.

Foto: Pontus Englund

– Det känns omtumlande och overkligt. Jag är så stolt och glad, säger Jacob Hård.

Jacob Hård har verkat inom sportjournalistiken sedan 1976 och på SVT sedan 1986. Han blir den sjunde sportjournalisten att ta emot Stora Journalistpriset. Bland de tidigare mottagarna finns bland annat Lennart Hyland, Arne Hegerfors och Lasse Granqvist.

– Det är förstås oerhört hedrande. Och samtidigt tänker jag på alla stora sportjournalister som varit förebilder för mig men inte fått Stora Journalistpriset, men som hade varit så oerhört förtjänta pristagare, säger Jacob Hård.

Hård är framför allt känd för att kommentera längdskidor och friidrott hos SVT Sport.

Överraskad vinnare

Traditionsenligt fick årets pristagare reda på vinsten genom att ”luras” av verkställande juryledamot Stefan Mehr. Den här gången skedde det genom en påhittad intervju om hur corona-året påverkat journalistiken. Det var en förvånad sportkommentator som fick reda på den verkliga anledningen till intervjun. Se när Jacob Hård får veta att han tilldelas Stora Journalistpriset.

Glädje och stolthet

Beskedet mottogs med stor glädje och stolthet på SVT Sport.

– Jag kan inte tänka mig en mer välförtjänt vinnare. Jacobs journalistiska gärning har uppskattats och älskats av generationer tv-tittare i över 30 år. Han har jobbat som reporter, kommentator, programledare, projektledare och dokumentärproducent och i alla roller gjort avtryck. Att som journalist ha en spännvidd från Bo A Orm i Lilla Sportspegeln till att ha kommenterat avgörande OS-ögonblick är svårslaget. Att dessutom ha samma energi och glöd i alla år är enastående, säger SVT:s sportchef Åsa Edlund Jönsson. Läs mer om Jacob Hård och hans journalistkarriär i en längre intervju av SVT Sport här på Sport-bloggen.

Tidigare i veckan fick SVT Sports nyhetschef Johanna Bäckström Lerneby Stora Journalistpriset i kategorin Årets röst för sitt arbete med reportageboken Familjen.

– För SVT Sport-redaktionen har detta varit en fantastisk vecka. Det är helt otroligt att två medarbetare prisats med Stora Journalistpriset, nyhetschef Johanna Bäckström Lerneby i onsdags och så Jacob Hård idag. Tyvärr kan vi inte ha något större firande just nu men så snart det blir möjligt att samla hela redaktionen igen ska vi fira ordentligt, avslutar Åsa Edlund Jönsson.

Juryns motivering lyder: “Han skapar dramatik, panik och eufori för generationer i tv-soffan. Alltid i perfekt balans mellan folklighet, proffsighet och passion.”


Charlotta Lambertz