Anna Luuk Priske och Anton Glanzelius nya programbeställare på SVT

SVT:s programdirektör Eva Beckman har utsett Anna Luuk Priske till ny programbeställare för kultur och fakta och Anton Glanzelius till ny programbeställare för underhållning på SVT. De ska leda utvecklingen av utbudet och hitta de bästa programidéerna för tv och SVT Play inom sina genrer.

Foto: Janne Danielsson/SVT och privat

Anna Luuk Priske och Anton Glanzelius har båda lång och bred
erfarenhet som programmakare och som chefer och ledare. Som programbeställare får Anna Luuk Priske ansvar för kultur, fakta, religion och livsåskådning och Anton Glanzelius för underhållning, evenemang och livsstil.

– Jag är så glad att Anna Luuk Priske och Anton Glanzelius vill vara med och forma framtidens public service. De kommer från olika håll, men är båda modiga, kreativa och har ett mycket stort programkunnande. Nu ska vi skapa världens bästa utbud, säger Eva Beckman, programdirektör på SVT.

Anna Luuk Priske, idag biträdande programchef på Kultur och samhälle på SVT, är prisbelönt programmakare och har bland annat varit exekutiv producent för program som Lerins lärlingar, 30 liv i veckan och Kroppshets. Hon har de senaste åren arbetat som utvecklingsansvarig för bland annat kulturutbudet på SVT och dessförinnan har hon mångårig erfarenhet av programmakande och kreativa ledarroller inom SVT, UR och TV4. Det senaste året har hon projektlett arbetet med att ta fram SVT:s nya företagsstrategi, som numera inkluderar utbudet, tillsammans med företagsledningen.

– Jag ser verkligen fram emot att bereda väg för spännande och inspirerande program som berikar publiken och ger kunskap. I denna omvälvande tid med nya tv-vanor ska SVT ha ett vitalt kultur- och faktautbud som blir ett självklart val för hela publiken, säger Anna Luuk Priske.

Anton Glanzelius, tidigare biträdande kanaldirektör för TV4 Gruppen och chef för TV4 Play är nu verksam som konsult med uppdrag för bland annat för Nobel, Telia och idag som chef för Kristallen och utvecklingschef för produktionsbolaget Mastiff. Anton Glanzelius har startat flertalet tv-kanaler som TV6, Sjuan, TV11 och TV12 och han tog program som Idol, Lyxfällan och Hela Sverige Bakar till svensk tv.

– Svenska produktioner håller redan idag världsklass, men Sverige är också ett av de mest konkurrensutsatta länderna i världen vad gäller att erbjuda fantastiskt innehåll till landets befolkning. SVT behöver vara bäst på både Play och linjär tv med det mest angelägna, träffsäkra och underhållande innehåll som går att skapa, säger Anton Glanzelius.

Både Anna Luuk Priske och Anton Glanzelius tillträder sina nya tjänster 1 september.