Älskade Tordyveln blir tv-serie på SVT

I maj påbörjas inspelningen av Maria Gripes och Kay Pollaks klassiker Tordyveln flyger i skymningen som nu äntligen blir filmatiserad. Serien är ett spännande familjeäventyr som kommer att visas i SVT och på SVT Play under 2025. Nu är det också klart att skådespelare som Tomas von Brömssen, Pernilla August, Dag Malmberg och Lena Endre spelar några av rollerna.

Foto: Ulrika Malm / SVT

Tordyveln flyger i skymningen utspelar sig i den lilla staden Ringaryd i Småland under varma sommardagar och ljusa sommarnätter 1976. De tre ungdomarna David, Annika och Jonas dras in i ett mysterium med en 3000 år gammal egyptisk staty som har varit gömd på den gamla Selanderska gården i århundraden. Det visar sig att en förbannelse vilar över statyn och att små tillfälligheter i det förflutna får stora konsekvenser här och nu. Det blir en oförglömlig sommar med kärlek, äventyr och ett mysterium större än de någonsin kunnat föreställa sig.

Ungdomarna spelas av Hjalmar Löfmark Yilmaz, Moa Nåsander och Einar Alvarado Lönberg. Seriens manus är skrivet av erfarna Ditta Bongenhielm (Bonusfamiljen, Höök) och Lovisa Milles (Jordskott, Vår tid är nu) och för regin svarar den internationellt prisbelönade Atle Knudsen (Efterglöd, Zombie-Lars).

Tordyveln flyger i skymningen gjordes ursprungligen som en radioföljetong 1976 av Maria Gripe och Kay Pollak. 1978 kom Maria Gripes bok på samma berättelse. Den har blivit en klassiker som ofta ges ut i nya upplagor och har tilldelats priser som Astrid Lindgren-priset och Nils Holgersson-plaketten. 1979 spelades den även in som radioteater i Norge av NRK. Både den norska och svenska radioföljetongen blev omåttligt populära och serien har utsetts till tidernas bästa radioteater i Norge.

Regissören Atle Knudsen har länge haft en stor kärlek till historien:
- Tordyveln flyger i skymningen har engagerat mig sedan jag var 10 år och lyssnade på radioföljetongen på bilsemestern genom Sverige med familjen. Den hade sin egen atmosfär och det är något tidlöst och urnordiskt med berättelsen. Äntligen ska vi få göra den här fantastiska historien till en storslagen serie för hela familjen.

Anna Croneman, programchef för drama på SVT gläder sig åt att den klassiska berättelsen nu får möta en ny generation också som tv-serie:
- Det är med stor glädje vi "trycker på knappen" för Tordyveln flyger i skymningen, och vi ser mycket fram emot när denna klassiker ska möta nya generationer av publik. Att projektet knutit till sig en mycket fin cast, med till exempel Tomas von Brömssen i rollen som prästen Lindroth, gör oss trygga i projektets höga kvalitet.

Tordyveln flyger i skymningen spelas in i Västra Götaland och produceras av Nordic Drama Queens i en samproduktion med SVT, Film i Väst, Monster AS och TV2 Norge i samarbete med DR samt Fifth season som tv-seriens distributör och med stöd av Norska Filminstitutet och Nordisk Film & TV Fond. Producenter: Helen Ahlsson och Josefine Tengblad.

Såhär skrev tidigare programchef för SVT Barn, Johanna Gårdare om filmatiseringen av Tordyveln.