Fouad Youcefi är SVT:s nye USA-korrespondent

Fouad Youcefi är SVT:s nye USA-korrespondent, stationerad i Washington. Bevakningsområdet är hela Nordamerika.

Foto: SVT

SVT har de senaste åren utökat sitt korrespondentnätverk över hela världen. Igår blev det klart med en ny Europakorrespondent i Berlin. Nu är det också klart att Fouad Youcefi blir ny korrespondent i Washington efter Stefan Åsberg.

– Jag är så tacksam för det här förtroendet. USA har de senaste åren känts som ett andra hem, och att nu få chansen att som korrespondent berätta för svenska folket om allt spännande och skrämmande som sker i det här stora landet gör mig ödmjuk men också, ursäkta uttrycket, så jäkla stolt, säger USA-korrespondent Fouad Youcefi.

Fouad Youcefi är redan på plats i Washington för att bevaka mellanårsvalet tisdag 8 november.

– Fouad råkade vara vikarie i USA när stormningen av Kapitolium skedde och hanterade detta galant. Han har klokskap och kunskap om USA, men också stor nyfikenhet att utforska nya berättargrepp. Det kommer bli spännande att följa Fouads rapportering från USA, säger utrikeschef Pia Bernhardsson.

I och med sitt nya uppdrag kommer Fouad Youcefi att lämna Politikbyrån efter två säsonger. Ny programledare blir Aida Pourshahidi som ledde flera program under den intensiva valperioden.

Mer om Fouad Youcefi
Under valkvällen den 11 september gjorde Fouad Youcefi publiksuccé när han framför en digital skärm (nu kallad Fouad-skärmen) minut för minut redovisade valet i hela Sverige. Det senaste året har han varit programledare för Politikbyrån och utöver Valvakan var han programledare för ytterligare av två av SVT:s stora valprogram: Statsministermötet och Slutdebatten.

Fouad Youcefi blev 2020 SVT:s utsände i USA. Det skulle varit några veckor men pandemin gjorde att det blev åtskilliga månader. Under den dramatiska stormningen av Kapitolium den 6 januari 2021 var Fouad Youcefi på plats och rapporterade direkt i SVT:s sändningar.

Han har arbetat som journalist sedan 2009, bland annat på SVT:s lokala nyheter i Uppsala och Göteborg samt på Uppdrag granskning. Fouad Youcefi har varit ordförande för föreningen Grävande journalister och nominerades till priset Guldspaden 2014.

Fouad Youcefi är 33 år och är uppvuxen i Sala.