SVT: Sveriges minne – en storsatsning för alla generationer

Nu kan SVT presentera en flerårig storsatsning på program som ska skapa tv-minnen både för dagens och framtidens tittare. Fyra programprojekt presenteras idag: en nyinspelning av Astrid Lindgrens Vi på Saltkråkan, den största historiesatsningen någonsin samt porträtt på Selma Lagerlöf och Evert Taube är de första programmen inom ramen för Sveriges minne.

Genom SVT dokumenteras och beskrivs Sveriges moderna historia. Det handlar om allt från nyhetshändelser som påverkar oss starkt till kulturupplevelser som formar vår tid. På så sätt är SVT Sveriges gemensamma minne. De nya satsningarna tar sin utgångspunkt i detta och ska finnas tillgängliga även för kommande generationer under lång tid.

- Jag är så glad att vi i dag kan presentera en satsning som varit under utveckling en längre tid. Det här är ett mångårigt projekt med program inom kunskap, kultur och drama där de första titlarna presenteras i dag. Det är påkostade klassiker med lång livslängd som ska sändas i tv och finnas tillgängliga på SVT Play även för kommande generationer, säger Hanna Stjärne, vd SVT.

Fyra av programmen presenteras i dag och fler är under utveckling. Bland annat finns förhoppningar om ytterligare samarbeten om Astrid Lindgrens verk. Eva Beckman, programdirektör, skriver mer om SVT:s uppdrag att skapa minnen Länk till annan webbplats..

- Att satsa på att bygga Sveriges Minne ska inte tolkas som enbart en fråga om nostalgi. SVT får aldrig bli ett museum. I ett land i snabb förändring är det helt avgörande att vi hittar nya upphovspersoner och nya berättelser om landet vi lever i. Det är en viktig uppgift om vi vill vara fortsatt relevanta i vår pågående berättelse om Sverige, säger Eva Beckman, programdirektör SVT.

Vi på Saltkråkan – nyinspelning av Astrid Lindgrens älskade klassiker
Tv-serien Vi på Saltkråkan är en av Sveriges mest älskade serier. Nu ska SVT spela in Vi på Saltkråkan i svensk nutid och med bevarande av verkets dna.

- Vi på Saltkråkan är en skildring av barns ändlösa lek och en kärleksförklaring till skärgården och sommaren. Givetvis är det en konstnärlig utmaning att modernisera en sådan här klenod, men vår förhoppning är att detta kommer att glädja både barn och föräldrar under lång tid framåt. säger Eva Beckman, programdirektör SVT.

Nya Vi på Saltkråkan ska vara troget de intentioner som Astrid Lindgren hade när hon skrev originalmanuset för SVT, men placera berättelsen i svenskt 2020-tal. Vi på Saltkråkan produceras i samarbete med Astrid Lindgren Aktiebolag som ägs av Astrid Lindgrens barn och barnbarn.

Historien om Sverige

SVT inleder just nu arbetet med sin största historiesatsning någonsin. I centrum står en tio timmar lång dokumentärserie – från istid till närtid om skeenden och personer som påverkar våra liv än i dag. Historien om Sverige vänder sig till hela familjen och den kommer ha premiär hösten 2023 och inspelningarna startar hösten 2021.

- Historien om Sverige ska handla om vår historia – från storslagna framgångar till djupaste förfall. Vilka skeenden ser vi spår av än i dag? Vad var det egentligen som formade oss? Vare sig man själv upplevt en del av den svenska historien eller anlänt helt nyligen till Sverige så är det här en spännande berättelse att ta del av, säger Eva Beckman, programdirektör SVT.

Projektet kommer vara i kontakt med ett drygt hundratal av Sveriges främsta historiker och arkeologer som kommer utgöra programseriens kunskapsbas. Serien ska vara tillgänglig på SVT Play under lång tid så att den kan användas som inspiration för både unga och äldre som vill veta mer om Sveriges historia. Tanken är också att söka samarbeten med museer, bibliotek och andra kulturinstitutioner.

Kulturdokumentärer

Inom ramen för satsningen finns även ambitiösa kulturdokumentärer. Först ut är dokumentärer om Selma Lagerlöf och Evert Taube.

- SVT har under lång tid gjort påkostade dokumentärer om våra största kulturpersonligheter- som Astrid Lindgren, Ingmar Bergman eller Hasse & Tage. Det var genom SVT deras verk blev en del av vårt kollektiva minne, så givetvis vill vi se till att också kommande generationer ska kunna upptäcka dem på nytt, säger Eva Beckman, programdirektör SVT.

Dokumentär om Selma Lagerlöf

Sophie Elkan och Selma Lagerlöf fotograferade i början av 1900-talet i Sophies hem i Göteborg efter återkomsten från resan till Främre Orienten. Foto: Axel Larsson, Göteborg

Ett porträtt av Selma Lagerlöf, hennes liv och tid. Den nyfikna, spirituella och ständigt banbrytande författaren, som reste ut i världen, blev världsberömd för sina romaner och hade kontakt med ”andra sidan”. Om magiska berättelser, kvinnokamp och kärlek, i en brusande tid av förändring.

En dokumentär av Kristina Lindström och Ulrika Nulty. Två delar som har preliminär sändning julhelgen 2022.

"Taube-fan – ett porträtt av Evert Taube"

Evert Taube foto: Ulf Stråhle

När Evert Taube föds så lever fortfarande Sitting Bull och när han dör släpper Abba ”Dancing Queen”. Han går till havs och blir så småningom vår första kändis. Riktigt, riktigt stora kändis. Men han är så mycket mer och av kändisskapet blir han också bränd.

Evert Taube är trubadur, kompositör, författare och rumlare. Han är sjöman och make, han är rolig, sorgsen, ett geni och vår första mediedomptör. Evert Taube finns fortfarande kvar hos oss trots att han dog för snart 50 år sedan. Varför då?

Ett porträtt i tre delar av Jane Magnusson för preliminär sändning i slutet av 2021. Kapellmästare: Stefan Sundström.