Tillgänglighetstjänster
SVT är till för alla och tillgänglighet är en mycket viktig fråga för oss. I SVT:s sändningstillstånd finns tydliga krav på att vårt uppdrag ska omfatta alla människor, exempelvis barn och unga, personer med etnisk minoritetsbakgrund eller med funktionsnedsättning.
- Du är här:
- Startsida
- SVT:s roll
- Kanaler och tjänster
- Tillgänglighetstjänster
Alla ska kunna ta till sig vårt utbud
Undertext
SVT erbjuder undertexter för att göra sitt innehåll tillgängligt för alla, inklusive personer med hörselnedsättning och andra som gärna vill följa med i textform. Både svenska program och program på andra språk förses med undertexter. Svenskspråkiga program som textas på svenska finns tillgängliga på sidan 199 på Text-TV, oavsett kanal. Länk till annan webbplats. Undertexter hjälper publiken att följa med i vad som sägs och finns både i linjärteve ("vanlig" tevesändning) och i SVT Play. På SVT Play går det även att välja bort översättningstext om man vill.
För att möta ökad efterfrågan på tillgängliga program använder SVT även AI-teknik för att automatiskt generera textning i vissa sändningar. SVT arbetar kontinuerligt med att förbättra tekniken för att höja noggrannheten och säkerställa en så bra tittarupplevelse som möjligt.
Det finns också hybridtextade program vilket innebär att både AI och människa bidrar både inför och i samma sändning genom en kombination av:
Automatiserad textning - Helt och hållet skapad av AI, men kan korrigeras i efterhand i SVT Play och i återsändning i linjär tv
Manuell textning - Skapad av människa
AI-stödd textning - Skapad av AI och justerad av människa före publicering
Teckenspråkstolkning
Vi tolkar program till teckenspråk samtidigt som de visas. Teckentolken syns i en egen mindre bild i programbilden. Förutom våra dagliga nyhetssändningar på teckenspråk teckenspråkstolkstolkas även Rapport kl 18.00 varje dag (dock uppehåll över julen från19 dec till och med 8 januari) . SVT samsänder även vissa program och evenemang med teckenspråkstolkning på SVT Play. Här hittar du SVT:s teckenspråkstolkade program. Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.
Vad som teckenspråkstolkas väljs ut på samma sätt som vår syntolkning. Det är avdelningen Språk & Tillgänglighet som tillsammans med ledning och tablåplanering som väljer ut programmen. Det är ett redaktionellt beslut med mål på variation och ett bra utbud.
Syntolkning
Om du har en synnedsättning kan du ta del av våra program med hjälp av syntolkning. Tjänsten innebär att en berättarröst beskriver scener, gester och miner och förklarar sådant som inte är tydligt genom dialogen. Syntolkningsversionerna av våra program sänds parallellt i SVT24 eller på SVT Play. Här hittar du SVT:s syntolkade program. Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.
SVT har som krav att tolka 4 procent av utbudet, vilket är ungefär 650 timmar. Detta enligt sändningstillståndet för SVT.
På SVT har vi en avdelning som heter Språk & Tillgänglighet. De ansvarar för produktion och leverans av syntolkningen och att den är av bra kvalitet. Tillsammans med vår ledning och tablåplanering väljer de ut vilka program som ska syntolkas och ser till att vi får en bra variation i utbudet.
Uppläst undertext
För dig dom har nedsatt syn eller läsförmåga erbjuder vi uppläst text. Det är en teknisk tjänst där en syntetisk röst läser upp översättningstexten samtidigt med textningen i SVT:s samtliga kanaler i marknätet. Vi arbetar för att hitta en lösning så att funktionen även kan fungera för sändningar över satellit och på webben. Här hittar du program med uppläst undertext på SVT Play. Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.
Tydligare tal
Under en egen genre på SVT Play hittar du program med funktionen Tydligare tal Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.. Om du aktiverar tydligare tal minskar bakgrundsljuden - och rösten i programmet hörs tydligare. Funktionen fungerar oberoende av vilken högtalare som används, men finns endast på program som är inspelade med 3.0-ljud eller 5.1-ljud. Tydligare tal ersätter inte undertexter på SVT. Tanken är att det ska bli lättare för personer med nedsatt hörsel att höra vad som sägs i våra program. Här kan du läsa mer om hur vi tagit fram Tydligare tal. Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.
SVT tar ljudfrågor på stort allvar
SVT jobbar ständigt för att ljudet i våra kanaler ska vara så bra som möjligt. Det är viktigt för oss att du som tittar nås av budskapen i programmen. Och om du har nedsatt hörsel måste du kunna höra vad som sägs.
Ambitionsnivån för ljud är hög på SVT. Vår ljudpolicy slår fast att våra program ska ha ett genomtänkt producerat ljud med god hörbarhet.
Allt ljud på SVT och på SVT Play sänds i stereo. Men allt fler produktioner görs med multikanalsljud, vanligast så kallat 5.1-ljud. För att kunna lyssna på multikanalsljud behövs en hemmabioanläggning samt att du tar emot programmen via våra HD-sändningar.
SVT:s HD-kanaler sänds fritt i det digitala marknätet och når 98 procent av alla hushåll i Sverige. Kanalerna finns även på digital kabel-tv, satellit och IPTV.
SVT Play Länk till annan webbplats.
SVT Play Länk till annan webbplats. är en tillgänglighetscertifierad tjänst.
Certifieringen innebär att SVT Play följer de internationella riktlinjerna för tillgänglighet på webben, WCAG (Web Content Accessibility Guidelines), samt att Funka Nu AB:s tillgänglighetsexperter har analyserat och godkänt webbplatsen med utgångspunkt från WCAG samt egna riktlinjer för tillgänglighet: WCAG, Web Content Accessibility Guidelines. Länk till annan webbplats.
HbbTV-tjänst
SVT1, SVT2 SVT Barn och SVT24 har en HbbTV-tjänst som låter tittaren aktivera teckenspråkstolkning om det finns tillgängligt för programmet som sänds. Tolkningen aktiveras och stängs av med fjärrkontrollens gula knapp.
SVT skickar ut en signal om att tjänsten finns. En modern tv-apparat upptäcker detta och ansluter till tjänsten. Den är byggd så att en indikator visas i hörnet om programmet har stöd för teckenspråkstolk.
Premisser för att det ska fungera:
- TV-apparaten ska ha stöd för HbbTV 1.5
- TV-apparaten ska ha internetanslutning
- TV-apparaten ska ta emot SVT via antennsignal från en operatör som skickar vidare vår HbbTV-signal
Det kan finnas problem med enskilda tv-modeller som gör att tjänsten inte går att använda. Den operatör man använder (till exempel Comhem eller Telia)kan också avgöra om de vill skickar SVT:s HbbTV-signal vidare eller inte. Om operatören släcker signalen kommer inte tjänsten att signaleras till tv-apparaten och därmed inte gå att använda.