SVT-chefer på nya toppjobb på
Sveriges Radio och Filminstitutet

Två SVT-chefer lämnar företaget för nya toppjobb. Charlotta Friborg, programchef och ansvarig utgivare på SVT Nyheter, blir divisionschef på Sveriges Radio samt att Anna Croneman, chef för SVT Drama, blir ny vd på Svenska Filminstitutet.

Charlotta Friborg blir divisionschef på Sveriges Radio och Anna Croneman vd på Svenska Filminstitutet. Foto: Eva Edsjö/SVT

Anna Croneman, programchef för SVT Drama, lämnar SVT för att bli vd för Svenska Filminstitutet Länk till annan webbplats..

– Anna Croneman har varit en formidabel dramachef på SVT. Med sin energi, sitt enorma kunnande och stora nätverk har hon tillsammans med sina medarbetare givit SVT:s publik ett dramautbud i världsklass, säger Michael Österlund, divisionschef för programdivisionen.

Göran Danasten blir tf programchef för SVT Drama. Anna Croneman tillträder sin nya tjänst på Svenska Filminstitutet 1 april.

Charlotta Friborg, programchef och ansvarig utgivare på SVT Nyheter, slutar på SVT. Hon går till en nyinrättad tjänst på Sveriges Radio och blir chef för riksdivisionen Länk till annan webbplats.. Charlotta Friborg har arbetat på SVT i sju år och har haft ett stort utgivarskap, bland annat för online, Rapport, direktdesken, SVT Forum och Morgonstudion.

- Charlotta är en av Sveriges modigaste publicister och har prisats för att hon i ett hårt debattklimat stått stadigt och utövat sitt utgivarskap med pondus och öppenhet. Jag är djupt imponerad över hur hon har lett redaktionen under en tid som präglats av stora nyhetshändelser. Jag har även full respekt för att hon, efter sju år på SVT och Sveriges största nyhetsredaktion, har tagit beslutet att arbeta med ett helt annat utbud i en ny roll på SR, säger Anna Careborg, nyhets- och sportdirektör på SVT.

Karin Ekman, publiceringschef på Riksnyheterna, blir tf programchef och ansvarig utgivare efter Charlotta Friborg.


Karin Ekman

Karin Ekman blir tf programchef och ansvarig utgivare på SVT Nyheter efter Charlotta Friborg

- Jag är mycket glad över att Karin Ekman vill leda redaktionen i en fortsatt nyhetsintensiv tid. Karin är en erfaren publicist och har de senaste åren regelbundet gått in som ansvarig utgivare. Hon har ett tydligt driv, stor förståelse för publikens behov och leder idag ett viktigt arbete för att utveckla SVT:s journalistik i alla kanaler, säger Anna Careborg, nyhets- och sportdirektör på SVT.