Petra Mede och Malin Åkerman är programledare för Eurovision Song Contest 2024

En Hollywoodstjärna och Eurovisionveteran programleder världens största underhållningsprogram i maj. Malin Åkerman och Petra Mede gör varandra och publiken sällskap under Eurovision Song Contests tre tv-sändningar, direkt från Malmö den 7, 9 och 11 maj.

Petra Mede och Malin Åkerman är programledare för Eurovision Song Contest i maj. Foto: Janne Danielsson/SVT

– Malin Åkerman och Petra Mede i kombination är inget annat än en absolut drömduo. Malin, en underbar personlighet och en av våra mest talangfulla skådespelare i Hollywood. Petra, en ikon i Eurovision-sammanhang som också blivit framröstad som den bästa Eurovision-programledaren någonsin. Jag är otroligt stolt och glad att dessa fantastiska kvinnor ska leda oss igenom Eurovision-veckan i Malmö i maj, säger Ebba Adielsson, Executive Producer för Eurovision Song Contest 2024.

Det är första gången som Petra Mede och Malin Åkerman jobbar ihop och de ser båda fram emot samarbetet.

– Tänk att få leda Eurovision ännu en gång! Det är en sån otrolig ära. Efter att först ha lett det ensam och sen med ljuvliga Måns Zelmerlöw vid min sida, ser jag nu så mycket fram emot att jobba med Malin. Vi känner inte varandra sedan tidigare, men har setts några gånger och jag är redan helt såld. Det ska bli en fröjd att jobba med henne, säger Petra Mede.

Malin Åkerman har en gedigen scen och filmvana, men Eurovision Song Contest är en helt ny arena för henne:

– Jag kan inte riktigt beskriva min känsla för detta. Jag är så exalterad och lite nervös, men bara på ett positivt sätt. Jag har alltid gillat Eurovision och att får vara en del av detta fantastiska program, och det med Petra, är inget annat än en dröm. Dessutom är Petra en av de roligaste kvinnor jag vet.

Malin Åkerman är född i Stockholm, men uppvuxen i Kanada. Numer bor hon i Los Angeles med sin familj, men med en pappa boende i Falsterbo är Malmö ändå hemvana trakter. Hon har ett stort socialt engagemang och tänkte bli barnpsykolog. Malin Åkermans karriär som fotomodell startade redan som femåring, och hon gjorde modellkarriär som vuxen men övergick sedan till skådespelaryrket. Hennes filmografi omfattar bland annat tv-serierna The Comeback och Entourage och filmer som The Heartbreak Kid och Watchmen. Hon har spelat mot skådespelare som Tom Cruise, Jennifer Aniston, Sandra Bullock och The Rock. På svenska biodukar har vi kunnat se Malin Åkerman i musikalfilmen En del av mitt hjärta, där hon även fick visa sin sångtalang, och nu senast i publiksuccén Ett sista race.

Petra Medes offentliga karriär tog fart efter medverkan i en amatörtävling i ståuppkomik våren 2005. Numer är hon en av våra mest omtyckta programledare och komiker. Petra Mede har lett Melodifestivalen, QX-galan och Guldbaggegalan, medverkat i mängder av tv-program samt haft sitt eget - Petra Mede show, på TV3. Hon har fått svenska folket att skratta i humorprogram som Morgonsoffan, Parlamentet, Hjälp!, Cirkus Möller och Högklackat. År 2013 ledde Petra Mede Eurovision Song Contest i Malmö, ett uppdrag för vilket hon hyllades internationellt. 2016 fick hon förnyat förtroende och då med Måns Zelmerlöw – tillsammans presenterade de bland annat den lika humoristiska som bombastiska mellanakten ”Love, Love, Peace, Peace”. "De är de bästa, jäkla programledarna för Eurovision någonsin", skrev amerikanska sajten Buzzfeed och duon har också blivit framröstad som bästa Eurovision-programledare genom tiderna.