Nystart för Ny Kollega

I mitten av januari startade Ny Kollega 2024. Ny Kollega är en utbildning för personer som studerat eller har arbetslivserfarenhet som journalist utanför Sverige och vill jobba inom svensk media. Utbildningen, som är i Fojos/Linnéuniversitetets regi, pågår under våren – sedan finns det möjlighet för praktik till hösten.

Deltagarna i Ny Kollega 2024 tillsammans med projektdeltagare från SVT, Bonnier News, Schibsted och Fojo/Linnéuniversitetet.

Det är tredje gången SVT är involverade i detta projekt. Första året var SVT ensamma mottagare av praktikanter. År två deltog Bonnier News (Expressen och DN bland annat). Nya för i år är Schibsted (Aftonbladet, Svenska Dagbladet och Omni).

– Ny Kollega är verkligen ett inspirerande samarbete över mediagränserna för ökad Sverigespegling, säger Henrik Bengts, projektledare SVT HR.

Sammanlagt 15 deltagare deltar med språk (14 stycken) och erfarenheter från stora delar av världen. Dag två under uppstarten var hela gänget på SVT. Det är Lokala Nyheter som är ”beställare” av Ny Kollega och under fredagen fick de bland annat besöka SVT Nyheter Stockholm samt fick en dragning om lokal journalistik av reporter Ellinor Knoxborn. Nina Funke, programchef och Josefin Ziegler, nyhetschef deltog också under uppstarten.