Kunskap, prisutdelning och fest – Nobel 2023 i SVT

Äntligen dags för Nobelveckan! Den 3 december drar allt igång.

Pernilla Månsson Colt, Victoria Dyring, Jessika Gedin och Cecilia Gralde leder oss genom festernas fest direkt från Blå hallen i Stockholms stadshus.

Jessika Gedin, Pernilla Månsson Colt, Cecilia Gralde och Victoria Dyring leder oss genom festernas fest direkt från Blå hallen i Stockholms stadshus. Foto: Janne Danielsson/SVT

Vi börjar med att publicera SVT:s unika möten med årets pristagare i vår porträttserie på SVT Play. Under veckan sänder vi bland annat vetenskapliga föreläsningar, Nobel Week Dialogue och Nobelkonserten från Konserthuset i Stockholm. Serien Nobelstudion leder oss fram till Nobeldagen, söndag 10 december. Här direktsänder SVT hela dagen och kvällen, med prisutdelningar, införprogram och inte minst festernas fest: Nobelbanketten i Blå hallen Stockholms stadshus.

- Det känns fantastiskt att varje år kunna erbjuda alla Nobelprogram i SVT. Pristagarporträtt, konsert, föreläsningar och pristagarnas rundabordssamtal där “Snillen spekulerar”. Det blir en fulländad Nobelvecka och mitt i decembermörkret riktas ljuset igen mot alla festligheter, säger Per Rådelius, exekutiv producent.

Också i år kan tv-tittarna följa Nobel via DUO-appen. Du kan skicka in bilder, svara på quiz och den 10 december finns Olof Somell, intendent på Nobelprismuseet, och vett- och etikettexperten Mats Danielsson online för att svara på tittarfrågor.

SVT:s Nobelsändningar inför, under och efter Nobeldagen:

Söndag 3 december
SVT Play kl 02.00: Nobelprisporträtten
Litteraturprisporträttet
Möt årets litteraturpristagare Jon Fosse i hans litterära miljö på Vestlandet i Norge. Han tar oss med till hembyn Fosse där hans diktade värld är full av regn och mörker, av änglar och ljus och där orden blåser bort mellan fjällen. Här har han hämtat inspiration till de människor som befolkar hans pjäser, dikter och romaner.
Reporter: Ann Victorin
Fotograf: Sven-Åke Visén
Sänds också i SVT2 kl 20.00 torsdag 7 december

Fysikprisporträttet
Möt årets fransk-svenska fysikpristagare Anne L’Huillier som har gett oss verktyg att titta in i elektronernas extremt lilla och snabba värld - inuti atomer och molekyler. Upptäckten kan bana väg för både snabbare och mindre elektronik. Vi möter också hennes medpristagare Pierre Agostini och Ferenc Krausz.
Reporter: Ulrika Engström
Fotograf: Per Hansson
Sänds också i SVT2 måndag 4 december kl 20.00 i Vetenskapens värld

Kemiprisporträttet
Möt forskaren som i år belönas med världens finaste vetenskapliga pris, Nobelpriset, men som också behandlar sin inre osäkerhet med hård fysisk träning. Moungi Bawendi är en av de tre forskare som tilldelas årets kemipris för upptäckten av kvantprickar - en upptäckt som bland annat ger oss färg i dator- och mobilskärmar. Vi träffar också hans medpristagare Aleksej Jekimov och Louis Brus.
Reporter: Bodil Appelquist
Fotograf: Per Anders Brolin
Sänds också i SVT2 måndag 4 december kl 20.00 i Vetenskapens värld

Medicinprisporträttet
Vi möter medicinpristagarna Katalin Karikó och Drew Weissman, som ligger bakom den teknik som används till coronavaccinen. Ett tag verkade nästan ingen förstå potentialen i deras mRNA-teknik - de bemöttes med tystnad. Men till slut visade sig deras metod vara den snabbaste vägen till kraftfulla vaccin. Vi får också höra om Katalin Karikós väg ut ur Ungern, förbi landets hemliga polis och med valuta som smugglades i dotterns nallebjörn.
Reporter: Johan Bergendorff
Fotograf: Daniel Hols och Per Anders Brolin
Sänds också i SVT2 måndag 4 december kl 20.00 i Vetenskapens värld

Fredsprisporträttet
Fredspristagaren Narges Mohammadi sitter fängslad i Iran för sin kamp för mänskliga rättigheter. Här får vi ett möte med hennes man och två barn i Paris. Familjen lever med hoppet om att hon en dag ska bli fri. Inifrån fängelset har Narges Mohammadi trots allt via brev lyckats ge oss svar på våra frågor - om vardagen i fängelset, längtan efter barnen och om priset hon dagligen betalar för sin kamp.
Reporter: Ida Linde
Fotograf: Emmanuel Royer
Sänds också i SVT2 torsdag 7 december kl 20.30

Ekonomiprisporträttet
Varför får män högre lön än kvinnor? Och går det att satsa på ett familjeliv utan att förlora ekonomiskt? Vi får följa årets Nobelpristagare i ekonomi Claudia Goldin i arbetet på Harvarduniversitet, men också ut på hundpromenad och in i familjens hem där det ständigt pågår spännande diskussioner.
Reporter: Alexander Norén
Fotograf: Marco Nilson
Sänds också i SVT2 torsdag 7 december kl 20.45

Tisdag 5 december
Nobelstudion, SVT Play och SVT1 kl 19:00
Premiärkväll för Nobelstudion. Vi följer förberedelserna inför Nobelfirandet, diskuterar kemi- och fredspriset och pratar mat, smycken, frisyrer och festligheter.
Programledare: Pernilla Månsson Colt och Alexander Letic

Onsdag 6 december
Nobelstudion, SVT Play och SVT1 kl 19:00
Vi följer förberedelserna inför Nobel, diskuterar fysik- och medicinpriset och pratar mat, smycken, frisyrer och festligheter.
Programledare: Pernilla Månsson Colt och Alexander Letic

Torsdag 7 december
Nobelföreläsning, medicin SVT Play kl 14.00
Medicinföreläsning på Karolinska Institutet av pristagarna Katalin Karikó och Drew Weissman.

Nobelföreläsning, litteratur SVT Play kl 17.00
Litteraturföreläsning av pristagare Jon Fosse. Sänds från Svenska Akademien i Stockholm.

Nobelstudion, SVT Play och SVT1 kl 19:00
Vi följer både förberedelser och aktiviteter när Nobeldagen närmar sig. Vi diskuterar litteraturpriset och pratar mat, smycken, frisyrer och festligheter.
Programledare: Pernilla Månsson Colt och Alexander Letic

Fredag 8 december
Nobelföreläsning, fysik SVT Play kl 09:00
Fysikföreläsning av pristagarna Pierre Agostini, Ferenc Krausz och Anne L'Hullier från Aula Magna, Stockholms universitet.

Nobelföreläsning, kemi SVT Play kl 11:00
Kemiföreläsning av pristagarna Moungi Bawendi, Louis Brus och Aleksej Jekimov från Aula Magna, Stockholms universitet.

Nobelföreläsning, ekonomi SVT Play kl 14:00
Ekonomiföreläsning av pristagare Claudia Goldin. Sänds från Aula Magna på Stockholms universitet.

Nobelstudion, SVT Play och SVT1 kl 19:00
Två dagar kvar till den stora Nobeldagen. Vi följer de sista aktiviteterna inför både prisutdelningarna och banketten. Vi diskuterar ekonomipriset och pratar mat, smycken, frisyrer och festförberedelser.
Programledare: Pernilla Månsson Colt och Alexander Letic.

Nobelkonserten, SVT Play kl 19:00
Direktsänd konsert från Konserthuset i Stockholm. De Kungliga filharmonikerna leds av dirigent Esa-Pekka Salonen.
Solist: Julia Fischer, violin

Lördag 9 december
Nobel Week Dialogue, SVT Play kl 10:00-15:00
Tema: Framtidens migration
I alla tider har människor flytt och flyttat för att söka sig ett nytt liv på en annan plats. Det mesta tyder på att det också kommer att gälla i framtiden, framtvingat av krig och konflikter, för att ett förändrat klimat gjort livet outhärdligt, eller bara för att skapa en bättre framtid för sig och sin familj. Hör bland andra de tidigare Nobelpristagarna Ardem Patapoutian, Abdulrazak Gurnah och Steven Chu diskutera vad världens länder behöver göra för att bistå och förbereda framtidens migration.
Sänds från Svenska Mässan i Göteborg.

Nobelkonserten, SVT Play och SVT2 kl 19:00
Dirigent Esa-Pekka Salonen leder Kungliga filharmonikerna vid årets Nobelkonsert från Konserthuset i Stockholm. Malin Båth möter världsstjärnorna i exklusiva intervjuer.
Solist: Julia Fischer, violin
Programledare och kommentator: Malin Båth

Söndag 10 december, Nobeldagen
Fredsprisutdelningen från Oslo, SVT Play och SVT2 kl 12:50
Narges Mohammadi som sitter fängslad i Iran tilldelas Nobels fredspris för sin kamp för mänskliga rättigheter. Ceremonin direktsänds från rådhuset i Oslo.
Kommentator: Katia Elliott

Prisutdelningen från Konserthuset i Stockholm, SVT Play och SVT2 kl 15.55
Årets Nobelpristagare tar emot sina priser i Konserthuset i Stockholm.
Thomas von Heijne guidar tittarna genom den högtidliga prisutdelningen.

Inför Nobelbanketten, SVT Play och SVT2 kl 18.00
På plats i Stockholms stadshus följer vi aktiviteterna inför Nobelbanketten. Vi följer alla förberedande festligheter på plats och möter anländande gäster på röda mattan.
Programledare: Pernilla Månsson Colt och Alexander Letic

Banketten, SVT Play och SVT2 kl 19.00-20.00
Banketten, SVT Play och SVT1 kl 20.00-23.40
Pernilla Månsson Colt, Victoria Dyring, Jessika Gedin och Cecilia Gralde leder oss genom festernas fest direkt från Blå hallen i Stockholms stadshus.

Måndag 11 december
Nobel 2023: Sammandraget
Ett sammandrag från gårdagens alla Nobelfestligheter.

Måndag 18 december
Snillen spekulerar, SVT Play och SVT2 kl 20.00
Flera av årets Nobelpristagare möts i Bernadottebiblioteket på Kungliga Slottet för det årligen återkommande rundabordssamtalet i närvaro av H.K.H Kronprinsessan Victoria. I år pratar pristagarna om forskningens villkor i en polariserad värld, om jämlikt arbetsliv och vikten av att våga tänka stort. Ett samarbete med BBC World.
Programledare: Zeinab Badawi.

Tisdag 19 december
Nobel Week Dialogue, SVT Play och SVT2 kl 18.00 (textat)
Ett sammandrag från Nobel Week Dialogue på Svenska Mässan i Göteborg.
Tema: Framtidens migration
I alla tider har människor flytt och flyttat för att söka sig ett nytt liv på en annan plats. Det mesta tyder på att det också kommer att gälla i framtiden, framtvingat av krig och konflikter, för att ett förändrat klimat gjort livet outhärdligt, eller bara för att skapa en bättre framtid för sig och sin familj. Hör tidigare Nobelpristagare och experter diskutera vad världens länder behöver göra för att bistå och förbereda framtidens migration.