De första dramaproduktionerna inom New8 presenteras

Idag på Content London tillkännagavs de första serierna inom New8, dramasamarbetet mellan åtta public service-företag från nordvästra Europa. ZDF (Tyskland), NPO (Nederländerna), VRT (Belgien), SVT (Sverige), DR (Danmark), YLE (Finland), RÚV (Island) och NRK (Norge) är bolagen som har gått samman för att skapa toppdrama för den gemensamma publiken.

—Jag är glad över att nu kunna presentera åtta högkvalitativa dramaserier som SVT kan erbjuda publiken, tack vare New8. Det är ett brett spann av serier, som handlar om allt ifrån intima relationshistorier till stora världshändelser. Det är också roligt att vi nu får ett större utbud av serier som speglar andra europeiska samhällen, och inte bara de anglosaxiska. Jag är personligen stolt över att få presentera berättelsen om Jan Stenbeck för de andra europeiska länderna i samarbetet. Stenbeck var en fascinerande person som tydligt accelererade paradigmskiftet mellan den industriella eran och den nya tiden som vi känner den i dag, säger Anna Croneman, dramachef SVT.

Från SVT är det alltså berättelsen om Stenbeck som är aktuell för New8. Från manusförfattarna Alex Haridi (Störst av allt) och Lotta Eriksson (Jakten på en mördare) och regissören av Kalifat, Goran Kapetanović kommer historien om Jan Stenbeck. En osannolik mediemogul och pionjär inom tekniska reformer, sliten mellan passion och plikt. Det är en berättelse om starkt entreprenörskap, en vilja att förändra världen – och om syskonrivalitet i en familj som aldrig läkt från sina interna fejder. Serien produceras av FLX.

De övriga sju dramaserierna är:

CumEx-filerna (DR och ZDF, produceras av X Filme och True Content)
"The CumEx Files" (arbetstitel) kommer att avslöja den sanna historien bakom det största skattefusket i Europas historia. Minst 150 miljarder euro togs olagligt från europeiska skattebetalare genom denna enorma ekonomiska brottslighet, genomförd av högprofilerade advokater, rika investerare och storbanker.

Elixir (NPO/NTR/BNNVARA, produceras av Topkapi Series)
Vad händer om du föds in i ”Big Pharma”? I Elixir utses Isabelle Rombauts oväntat till VD för det familjeägda företaget Rombauts Pharma, en framstående aktör på den internationella läkemedelsmarknaden. Snart konfronteras hon med allvarliga missförhållanden och måste väga sitt samvete mot sin inflytelserika familjs intressen.

This is not a murder mystery (VRT, produceras av Panenka)
En visuellt häpnadsväckande och överraskande whodunit, där den blivande konstnären René Magritte reser till London för den första internationella surrealistiska utställningen. Efter att flera andra konstnärer fallit offer för en mystisk mördare måste Magritte ta reda på vad som hände för att rentvå sitt namn.

Kabul (ZDF, produceras av 2425 and Cinétévé)
Kabul, 14 augusti 2021: Medan talibanerna befinner sig vid stadens portar förbereder sig Frankrike för att evakuera sin ambassad. Franska, italienska, tyska och amerikanska diplomater och polisen måste improvisera evakueringen av hundratals afghanska och internationella flyktingar till flygplatsen. Medan kaoset når staden har afghanerna snart bara två val: att knäböja eller att fly.

Queen of Fucking Everything (YLE, produceras av Rabbit Films)
Linda Saarniluoto, en framgångsrik fastighetsmäklare, faller från samhällets toppskikt till botten – bara för att slå sig tillbaka till en annan sorts elit: den kriminella. För att överleva behöver Linda återskapa sig själv i dessa två världar, tänja på gränserna för sin moral och sitt behov av kärlek, och slutligen bli the queen of fucking everything. En krim-utan-polis-serie tonad med bister finsk humor.

Push (ZDF, produceras av Bantry Bay Productions)
De föder små mirakel varje dag och är avgörande för ett av de mest känslomässiga, oförutsägbara och utmanande ögonblicken i en kvinnas liv: barnmorskor. I PUSH ser vi tre kvinnor i olika åldrar, som älskar sina jobb men står inför avgörande utmaningar både professionellt och privat.

Holmlia love (NRK, produceras av Monster Scripted)
Det är sommaren 2000 i det multietniska kvarteret Holmlia i Oslo. Två 15-åriga bästa vänner, Nader och Benjamin, tillbringar sina dagar på stranden, flirtar med tjejer och spelar fotboll. Under tiden flyttar en ensamstående mamma, Ingrid, dit på jakt efter ett nytt liv. Sex månader senare, dödas en av pojkarna brutalt av nynazister, och den andra slits sönder av överlevandes skuld, medan föräldrar, vänner och grannar som Ingrid kämpar för att hantera konsekvenserna av tragedin.

Dessa åtta titlar tillkännagavs under Content Strategies: European Drama Collaboration New8 panel i London. Den första serien kommer att sändas i de deltagande länderna med start 2025.