SVT Nyheters Rysslandsdesk prisas för sin faktagranskning

Rysslandsdesken på SVT Nyheter har tilldelats Medieinstitutet Fojos pris för grävande journalistik Gyllene bjällran. De får priset för sitt arbete med att verifiera bilder och fakta från kriget i Ukraina.

Pristagarna Henrik Silver, Maria Lapenkova och Linus Svensson

Pristagarna Henrik Silver, redaktör, Maria Lapenkova, reporter och Linus Svensson, reporter Foto: Marco Nilson/SVT

 

Priset den Gyllene bjällran är nyinstiftat av Medieinstitutet Fojo och SVT Nyheters Rysslandsdesk är de första pristagarna. Juryns motivering:

"För att på ett systematiskt sätt ha utnyttjat den senaste fact-checking-tekniken i syfte att ge tittarna en så sann bild som möjligt av Rysslands anfallskrig mot Ukraina. Samtidigt har redaktionen på ett transparent sätt visat tittarna hur de arbetat."

Henrik Silver foto Marco Nilson/SVT

Henrik Silver foto Marco Nilson/SVT

- Det är fantastiskt roligt och hedrande. Vi får ganska ofta brev från våra läsare och tittare att de uppskattar vårt arbete. Gyllene Bjällran-priset ger oss ännu mer energi och sätter samtidigt tryck på oss att göra ett ännu bättre jobb, säger Henrik Silver, redaktör.

Maria Lapenkova

Maria Lapenkova foto: Marco Nilson/SVT

- Transparens har alltid varit central inom journalistiken, men nu skulle jag säga att den till och med blivit en egen genre. När man jobbar med fact checking är det lika viktigt att kunna visa vad vi kunnat verifiera som att visa vad som inte gått att verifiera. På så sätt får publiken information om vad som går att lita på och vilken information som måste tolkas utifrån en given kontext, säger Maria Lapenkova, reporter.

Linus Svensson

Linus Svensson foto: Marco Nilson/SVT

- Verifiering är en spetskompetens och kräver mycket arbete. Jag tror att svenska medier behöver höja sina grundkunskaper kring verifiering bland allmänreportrar, men det är också tydligt att specialiserade reportrar behövs, säger Linus Svensson, reporter.