Julen i SVT

David Batra, folkkär tv-personlighet, författare och komiker är årets julvärd på SVT. Klockan 15.00 tar han plats i julstudion för att tända det magiska ljuset och sedan sällskapa tv-tittarna genom hela julaftonskvällen. Men julen i SVT bjuder på så mycket mer.

David Batra är årets julvärd. Foto: Janne Danielsson/SVT

– Julen är en perfekt tid för både barn och vuxna att samlas framför tv:n tillsammans. Redan tidigt på julaftonsmorgonen får vi julmysa med Malin Olsson och titta på den nya jultimmen med Astrid Lindgrens mest älskade berättelser. Och klockan 15.00 tänder förstås årets julvärld, David Batra det berömda stearinljuset och kommer sedan att guida oss genom våra klassiska julprogram under kvällen, säger Eva Beckman, programdirektör SVT.

Julkalendern 2023
Årets julkalender på SVT är Trolltider - legenden om bergatrollet, ett spännande äventyr i en magisk trollvärld. Historien är en fristående fortsättning på klassikern Trolltider från 1979, en av de mest älskade julkalendrarna någonsin. I rollerna ser vi bland andra Henrik Dorsin, Kjell Bergqvist, Katarina Ewerlöf, Malte Gårdinger och Nour El Refai. Barnen som har huvudrollerna spelas av Matilda Gross och Ossian Skarsgård. Start 1 december

Luciakonsert från Kalmar slott Onsdag 13 december

Karin och Carl
En dokumentärserie i tre delar om hur Karin och Carl Larsson genom kärlek och motgångar skapade ett av världens mest kända konstnärshem. Bland andra matexperten Lotta Lundgren, konstnären Lars Lerin, författaren Per Gedin och influencern Elsa Billgren berättar historien om parets liv som kreativa och nyskapande konstnärer. Arkitekter som Gert och Karin Wingårdh och konstexperter som Knut Knutson guidar oss i hur det kom sig att deras hem i Sundborn skapade ett inredningsideal som sedan dess har fått stå som modell för vad som är svenskt. Start 21 december.

Uppesittarkväll med Cyklopernas land
Vaka in julen tillsammans med Cyklopernas Land och vänner i en klassiskt varm och mysig tre timmar lång direktsänd uppesittarkväll i SVT2. Programledare Christopher Garplind och hans panel bjuder in folkkära gäster till sin lägenhet för att fira jul på Fanny och Alexanderskt-vis. Denna magiska julkväll bjuder på rimstuga, quiz, liveuppträdanden, ring in, julpynt, puttrande grytor med glögg, rykande julmat, tomtar, nissar och bockar, tårar, skratt och kärlek. Jonatan Unge, Lena Endre, Jakob Hellman, Stig Larsson, Liv Mjönes, Carl Jan Granqvist, Cyklopernas land-panelen och många, många fler samlas för att fira in hela vägen till julaftons natt. 23 december.

Julmyset
Vakna med att julmysa med Malin Olsson och hela hennes familj på julaftonsmorgon. De tittar på julfilmer, pysslar, fixar julklappar och gör mysig julfrukost. Starta julafton på bästa sätt.
24 december.

Jul med Astrid Lindgren – en ny jultimme på julafton
På julafton är det premiär för Jul med Astrid Lindgren som är en ny jultimme som är baserad på berättelser av Astrid Lindgren. Under en timme varvas nyproducerade animerade filmer med bland andra Emil, Nils Karlsson Pyssling och Kajsa Kavat med klassiska klipp med Pippi Långstrump och Vi på Saltkråkan. Berättelserna presenteras av Lustig-Gök, som är en magisk trägök. Rösten görs av Olof Wretling. Jul med Astrid Lindgren kommer vara ett återkommande inslag i SVT:s julutbud från och med julen 2023. Nu är det klart att programmet sänds på julafton kl 09.00 i Julmyset med Malin Olsson och kl 14.00, före Kalle Anka och hans vänner önskar God Jul. 24 december

Ture Sventon
Med start på julafton sänder SVT tredje säsongen om Ture Sventon i Ture Sventon och den magiska lampan. Handlingen kretsar kring en magisk lampa med vars hjälp ägaren kan önska sig vad som helst. Både för att göra gott och för egen vinning. Det blir återigen en kamp som utspelar sig runt om i världen, mellan världens bästa detektiv Ture Sventon och världens smartaste skurk Ville Vessla. I rollerna ser vi bland andra Robert Gustafsson, Johan Glans, Björn Gustafsson, Sora Elding och Tiffany Kronlöf. Start 24 december.

Jul med Helen Sjöholm och Anna Stadling
Helen Sjöholm och Anna Stadling växte upp och lärde känna varandra i skolan och den flickkör de båda sjöng i. Ur musiken växte en stark vänskap fram och nu har de gjort en konsert tillsammans. 24 december.

Julklassikerna
Julvärden önskar god jul
Kalle Anka och hans vänner
Kan du vissla Johanna
Karl-Bertil Jonssons julafton
Svensson Svensson

Ett fall för Vera - julspecial
Fem skolkamrater träffas på en ö utanför Newcastle inför julhelgen. På morgonen upptäcker de att en av kamraterna hängt sig i sitt rum. Det ser ut att peka på självmord, men kriminalkommissarie Vera Stanhope (Brenda Blethyn) tror inte det är så enkelt, något som obducenten bekräftar när hon kommer på plats. Nu börjar jakten på mördaren och det visar sig snart att den döde en gång i tiden varit gift med en kvinna som tillhört ett lokalt kriminellt gäng. 25 december.

Stjärnorna på slottet
Programledaren och artisten Sanna Nielsen, stjärnkocken Marcus Samuelsson, programledaren och journalisten Mark Levengood, OS-medaljören Pernilla Wiberg och artisten Caroline af Ugglas är årets stjärnor som checkar in på slottet i den artonde säsongen av Stjärnorna på slottet. Det blir starka livsberättelser, stora känslor, djupa samtal, utmaningar och en hel del skratt när stjärnorna turas om att vara värdar för sina dagar. Den prisade kocken Frida Ronge står för maten som är inspirerad av stjärnornas liv. Start 30 december.

Doobidoo nyårsspecial
I ett glittrigt och guldigt nyårskalas tävlar Kattis Ahlström och Anders Lundin mot Victoria Tolstoy och Morgan Alling i Doobidoo nyårsspecial. 31 december.

Årets quiz
SVT samlar publiken till en varm och underhållande frågesport på nyårsdagen om nöjes- och nyhetsåret som gått. 1 januari.

Killinggänget
Berättelsen om Killinggänget är en dokumentärserie i tre delar om gänget och om personerna gruppen består av. I serien berättar de själva både om de enorma succéerna och om de mörkare sidorna av det roliga Killinggänget. Start 3 januari.

Högläsning av Röde orm
Den livesända högläsningen av Gösta Berlings saga blev en tittarsuccé och på trettondagens morgon samlas delar av Sveriges skådespelarelit återigen för att läsa ur en svensk klassiker. I en 14 timmar lång direktsändning från Borgby slott i Skåne får tittarna höra den fartfyllda berättelsen Röde Orm av Frans G. Bengtsson. Det är en humoristisk skröna om den unge vikingen Röde Orm och hans resor ut i världen. 6 januari.

Fredrik Lindström: Mänskligheten
En föreställning om modernt mänskligt beteende där Fredrik Lindström med hjälp av underhållande statistik och underfundig humor undersöker hur självständiga vi människor egentligen är. 6 januari.

Lerin på Lofoten
Lofoten är en plats som Lars Lerin aldrig riktigt lämnat, trots att han flyttade därifrån för snart 25 år sedan. Det var där han fann sin väg i konsten och måleriet och det var där han hittade sin första kärlek. Under 13 år bodde Lars på Lofoten tillsammans med sin stora kärlek men till slut trasade han sönder relationen och förlorade även sig själv på grund av sitt beroende av alkohol och tabletter. Nu reser Lars tillbaka till Lofoten tillsammans med en grupp människor från hela Sverige som är helt nya bekantskaper för honom och för varandra. De har precis som Lars haft ett liv i missbruk och tillsammans ska de måla och prata om sin personliga resa från att vara beroende till att leva ett liv i drogfrihet. Var och en får också besök av en nära anhörig för att ytterligare läka de sår som ett beroende lämnar efter sig. Start 9 januari.

Långfilmer
Julens digra filmpaket består av svenska höjdpunkter som Bränn alla mina brev, Håkan Bråkan, Fanny och Alexander, samt självklart Love actually dagen innan julafton. Men också The Father med Anthony Hopkins, Now you see me, King’s Speech och många fler.

Dramaserier
SVT Bjuder bland annat på Three Women som bygger på Lisa Taddeos bästsäljare med samma namn och som handlar om tre kvinnor som har låtit sitt begär styra deras liv med start 13 december. Turkish Detective, mordgåtor i moderna Istanbul med start 20 december. I Am Ruth
Kate Winslet och hennes dotter Mia Threapleton spelar mot varandra i denna gripande seier med start 27 december. Andra säsongen av BBC:s World on Fire om hur vanliga människors upplevde det andra världskriget startar 27 december.

Dokumentärer

På Hvitfeldtska bodde vi
EU-toppmötet i Göteborg 2001 kallades Göteborgskravallerna. Nils Petter Löfstedt hade med sig sin kamera och nu, 20 år senare, söker han upp några av de som fastnat på hans bilder. 22 december.

Drottning Silvia 80 år
er fyller Drottning Silvia 80 år och Pernilla Månsson Colt blev hembjuden till Drottningholms slott för kaffe och en pratstund. 23 december.

Moonage Daydream
Genretrotsande dokumentär om en av de mest ikoniska rockstjärnorna genom tiderna, David Bowie. 24 december

Kurt Cobain – Montage of Heck
Otyglat kreativ och högt prisad – möt Nirvanas frontman Kurt Cobain i den första sanktionerade dokumentären om rockikonen som definierade en generation. 24 december.

Det ska va’ gôtt å leva – en film om Galenskaparna & After Shave
Historien om en av Sveriges mest framgångsrika humorgrupper genom tiderna. 31 december.

Året var 1974
Året börjar med energikris och bensinransonering. Det kommer en föräldraförsäkring så att även pappor kan vara hemma med sina barn. 31 december

Musikmakarna
I över 20 år har Tom Alandh velat göra en film om musikmakarna Monica och Carl-Axel Dominique. 3 januari

Somrarna med Poppe & Rydberg
60 års tv-historia med Eva Rydberg och Nils Poppe om deras arbete på Fredriksdalsteatern i Helsingborg. 4 januari

Stikkan
Det har blivit dags att berätta om hur Stikkan Andersson som kallades den femte ABBA:n började med två tomma händer och byggde ett musikimperium i världsklass. 7 januari.

Hej och tack för mig
Dokumentärfilmaren Tom Alandhs avskedsepos. 7 januari.

Sport

Ishockey: junior-VM
Herrar 26 december

Ishockey: junior-VM
Damer 6 januari

Allt detta och mycket mer i SVT i jul!