SVT:s klimatkorrespondent Erika Bjerström prisad

SVT:s klimatkorrespondent Erika Bjerström har tillsammans med Åsa Wikforss och Nahid Persson tilldelats pris för att de hängivet arbetar för demokratins grundläggande värderingar.

Pristagarna Åsa Wikforss, professor i teoretisk filosofi och SVT:s klimatkorrespondent Erika Bjerström

Pristagarna Åsa Wikforss, professor i teoretisk filosofi och SVT:s klimatkorrespondent Erika Bjerström

Erika Bjerström har tillsammans med Åsa Wikforss, professor i teoretisk filosofi och Nahid Persson, dokumentärfilmare, prisats för att de i sina arbeten verkar demokratins grundläggande värderingar.

- Jag är väldigt glad och rörd av att få pris som demokratins försvarare och den fina motiveringen att låta "kunskapens ljus lysa upp de mörkaste hörn". I dessa tider behövs journalistiken extra mycket och min passion och kärlek till den är stark, säger Erika Bjerström.

Juryns motivering till priset:
Med en oöverträffad hängivenhet för demokratins grundläggande värderingar låter årets pristagare fakta och forskning triumfera över mörka skuggor av okunnighet, intolerans och extremism. I en tid präglad av globala konflikter och oroligheter, där gränserna mellan sanning och lögn suddas ut står årets pristagare som beskyddare av demokratin. Trots att de därmed utmanar radikala krafter som hotar det öppna samtalets helgedom låter de ständigt kunskapers ljus lysa upp även de mörkaste av hörn. Årets pingvinpristagare är demokratins försvarare .

Priset delades ut vid Klara K-Dagen 2023 Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster..