Michael Österlund blir ny divisionschef för Programdivisionen

Michael Österlund, idag tf nyhets- och sportdirektör, har utsetts till ny divisionschef inom Programdivisionen på SVT.

Foto: Eva Edsjö/SVT

Som chef för SVT:s Programdivision kommer Michael Österlund leda Sveriges största programverksamhet, med fler än 800 olika programtitlar per år och cirka 400 medarbetare på fyra programorter. Han kommer även att ingå i SVT:s företagsledning.

– Michael Österlund är en erfaren chef och publicist med djup kunskap om public service. Han har bred erfarenhet från ledande funktioner både på SVT och på Sveriges Radio, där han har varit ansvarig för all programproduktion. Michael är också bra på att få framåtdrift och att få andra att växa, säger Hanna Stjärne, vd på SVT.

Michael Österlund har arbetat i flera ledande positioner inom public service. På SVT har han sedan han började 2020 haft flera olika roller, bland annat som programchef för lokala nyheter och nyheter på minoritetsspråk. Den 1 juni i år tillträdde han som tf nyhets- och sportdirektör, efter att den tidigare divisionschefen Anne Lagercrantz utnämnts till vice vd för SVT. Han har under perioder parallellt axlat roller som säkerhets- och beredskapsdirektör och fastighetsdirektör.

– Det känns fantastiskt roligt att få det här förtroendet. Jag tar mig an mitt nya jobb med ödmjukhet och respekt för det enorma kunnande och kreativiteten som finns i SVT:s programdivision. Det finns en unik bredd och jag ser fram emot att tillsammans med alla kompetenta medarbetare fortsatt utveckla ett utbud som underhåller, fördjupar och inspirerar, säger Michael Österlund.

Innan Michael började på SVT satt han i Sveriges Radios företagsledning som biträdande programdirektör med ansvar för den samlade innehållsproduktionen i företaget.

Han efterträder Andreas Bedinger som arbetat på SVT sedan 2003 i en rad olika roller, de senaste åren som chef för programdivisionen. Andreas går vidare till rollen som Chief People and Culture Officer på Svensk Fastighetsförmedling.

Michael Österlund fortsätter som tf nyhets- och sportdirektör hela 2023 och börjar sin nya tjänst som divisionschef för Programdivisionen den 1 januari 2024. Han kommer att föra vidare den omorganisation som just har trätt i kraft på programdivisionen.