SVT, UNT och SR i gemensam sändning om våldsvågen i Uppsala

I en gemensam direktsändning om höstens våldsvåg i Uppsala samlar SVT Nyheter Uppsala, Upsala Nya Tidning och Sveriges Radios P4 Uppland flera av de Uppsalabor som påverkats allra mest av höstens våldsvåg.

Programledare för direktsändningen på Forumtorget i Uppsala. Erik Leijonhufvud, SVT Nyheter Uppsala, Elin Sandow, Upsala Nya Tidning och Christer Engqvist, P4 Uppland. Foto: Adam Wrafter/Upsala Nya Tidning

Hur kunde det gå så långt att tre personer i Uppsala dödades i gängkonflikten? Och hur kan gängvåldet stoppas?

Det är två av de frågor som kommer tas upp direktsändningen från Forumtorget i Uppsala onsdagen den 8 november klockan 12-13. Det är SVT Nyheter Uppsala, Upsala Nya Tidning och Sveriges Radios P4 Uppland som gör en gemensam sändning där flera Uppsalabor som påverkats av våldsvågen medverkar.

De som berörts allra mest kommer att berätta om det som hänt och ges möjlighet att ställa sina frågor till bland andra statsminister Ulf Kristersson och justitieminister Gunnar Strömmer. Även representanter från polisen, lokala politiker, ungdomsjouren och representanter från Uppsalas skolor är på plats.

Sändningen är alltså ett samarbete mellan tre lokala medierna som vanligtvis är nyhetskonkurrenter.

- På Forumtorget är det Uppsalaborna och deras upplevelser, känslor och frågor som står i centrum. Johanna Odlander, chefredaktör och vd på UNT, Markus Boger, kanalchef på P4 Uppland, och jag var överens om att det behövdes en yta för alla som berörts och påverkats av höstens våldsvåg. En plats där de kan få synas och höras, samt få svar från dem som är ytterst ansvariga. Genom att samarbeta får vi både större dragningskraft och större genomslag, säger Astrid Iselidh, tf redaktionschef SVT Nyheter Uppsala.

Bild på Astrid Iselidh

Astrid Iselidh, tf redaktionschef SVT Nyheter Uppsala. Foto: Elsa Sandin/SVT

- Det finns inget viktigare än den här frågan just nu. Det känns rätt i hjärtat att göra det här för Uppsala, tillsammans med kollegorna från P4 Uppland och UNT, säger Erik Leijonhufvud, SVT Nyheter Uppsalas reporter som är programledare för sändningen.

Följ sändningen i SVT Nyheters app, på svt.se Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. eller i SVT Forums sändning i SVT2 eller på SVT Play. Onsdagen den 8 november klockan 12-13.