Pris till Händelser vid vatten i Prix Europa 2023

Vid den prestigefulla festivalen Prix Europa 2023 i Berlin tilldelades SVT:s Händelser vid vatten priset för årets bästa dramaminiserie (Video Fiction Mini-Series of the Year).

SVT

Händelser vid vatten är regisserad av Mikael Marcimain och baserad på Kerstin Ekmans populära roman med samma namn. I rollerna ses bland andra Pernilla, Alba och Asta Kamma August samt Rolf Lassgård och Magnus Krepper.

På SVT Drama är vi oerhört glada och stolta för att återigen premieras vid Prix Europa. Att ett litet land som Sverige lyckas ligga på topp i konkurrensen är fantastiskt, men det beror naturligtvis bara på att vi väljer att samarbeta med otroligt duktiga upphovspersoner - och producenter, säger Anna Croneman, dramachef på SVT.

Händelser vid vatten är ett samarbete med Apple Tree Productions och Lars Hermann, exekutiv producent, tog emot priset i Berlin.

– Det betyder mycket för oss att Händelser vid vatten har vunnit pris för bästa miniserie på Prix Europa. Juryn består av ett tiotal kollegor som grundligt diskuterar var och en av de tjugo produktioner vi sett tillsammans under en vecka – så det är en stor ära att vinna, säger Piv Bernth och Lars Hermann, producent respektive exekutive producent på Apple Tree productions.

De fortsätter:

– En serie är resultatet av ett stort samarbete, och det gäller även Händelser vid vatten. Vi vill ge ett stort tack till SVT Dramas Anna Croneman, som har trott på oss och serien från allra första början, för drygt 5 år sedan. Ett stort tack även till FilmPool nords Sandra Varg och ARD Degetos Sebastian Lueckel - bättre partners kunde vi inte ha önskat oss. Vi har också att tacka de duktiga danska och svenska författarna som översatte Kerstin Ekmans fantastiska roman till en tv-serie, och naturligtvis vårt duktiga filmteam och skådespelare och slutligen, men inte minst, Mikael Marcimain, som på ett mästerligt sätt lyckades samla allas krafter till en fantastisk tv-serie, som vi på Apple Tree Productions är superstolta över att ha varit en del av.

Bild på Lars Hermann exekutiv producent för Händelser vid vatten

Lars Hermann från Apple Tree Production tog emot priset för Händelser vid vatten. Foto: Oliver Ziebe/PRIX EUROPA