Sex nomineringar till SVT i PRIX Europa

SVT har sex nomineringar vid årets Prix Europa i Berlin. Den kommande serien Taelgia och Händelser vid vatten är båda nominerade i dramakategorin. Dokument inifrån – Nytorgsmannen är nominerat till Årets granskande faktaprogram och Historjá – stygn för Sápmi till Årets dokumentär. Programmet Storyn bakom är nominerat i kategorin digitala medier-projekt och Hamida – en afghansk filmstjärna från Alingsås har nominerats i kategorin PRIX Iris.

Foto: Janne Danielsson/SVT

— Fantastiskt roligt med så många nomineringar till årets Prix Europa för SVT. Att vi dessutom förkommer i flera olika kategorier visar att vi har en bredd och kvalité i våra program som står sig väl i ett internationellt perspektiv, säger Bengt Strömbro, programchef och SVT:s representant i PRIX Europas steering committee.

Nominerade i kategorin Årets drama

Händelser vid vatten Länk till annan webbplats.

Midsommarafton 1973. Annie och dottern Mia hittar två mördade turister vid älvkanten nära byn Svartvattnet. Dubbelmordet förblir olöst och kastar mörka skuggor över deras liv, tills en man återvänder till byn nästan 20 år efter morden. Händelser vid vatten är baserad på Kerstin Ekmans populära roman med samma namn. Med bland andra Rolf Lassgård, Magnus Krepper och Pernilla August. Ett samarbete med Apple Tree Productions.

Taelgia Länk till annan webbplats.

När Gabriel flyttar till ett miljonprogramsområde i Södertälje träffar han Marko, som är kung över springisarna. Marko tar sig an Gabriel och snart växer en vänskap fram innan Gabriel hinner förstå hur livsfarlig den är. När det begås ett spektakulärt misstag skapas ilska högre upp i den kriminella hierarkin. Taelgia berättar historien om familjer, polis och kriminella som befinner sig mitt i en korseld av lojaliteter, krav och skuld i ett och samma område. Premiär 22 september. Ett samarbete med Filmlance International in collaboration with Garagefilm International.

Nominerad till Årets granskande faktaprogram

Dokument inifrån - Nytorgsmannen Länk till annan webbplats.

I sin telefon hade han en hemlig värld av filmade sexuella övergrepp. Nytorgsmannen blev en av förra årets mest uppmärksammade brottsutredningar. SVT:s Dokument inifrån fick möjlighet att följa utredningen från insidan och träffa många av kvinnorna han utsatte för övergrepp. Finns det någon beredskap för att stoppa de farligaste sexbrottslingarna?

Nominerad till Årets dokumentär

Historjá – stygn för Sápmi Länk till annan webbplats.

Den samiska kampen, poetiskt och drabbande skildrad av konstnären Britta Marakatt-Labba. En bländande vacker gestaltning av samisk mytologi och världsåskådning, men också av det existentiella hot klimatförändringarna innebär för den samiska kulturen. En av årets mest hyllade dokumentärer, av Thomas Jackson. Ett samarbete med B-Reel Films.

Nominerad i kategorin Digitala medier-projekt

Storyn Bakom Länk till annan webbplats.

Storyn Bakom är en multiplattformsupplevelse som hjälper barn att utvärdera källor och information som de hittat online. Innehållet är inte knutet till en linjär slot, sändning eller någon enskild plattform. Det är ett ständigt föränderligt format som lever sitt eget liv beroende på vad tittarna ber om. Programmet tar upp trender och ger bakgrunden till fenomen – till exempel inom gaming och sociala medier. Och hur går det egentligen till att skapa konst med AI? Det testar vi i vår AI-verkstad.

Nominerad i kategorin PRIX Iris

Hamida – en afghansk filmstjärna från Alingsås Länk till annan webbplats.

Prix Iris är en kategori som samlar program från olika genrer där man belyser mångfald hos europeiska samhällen och tolerans mellan olika kulturer och religioner. Hamida – en afghansk filmstjärna från Alingsås är en dokumentär om den afghanska skådespelaren Hamida Abdullah, den första kvinnliga komikern i afghansk tv och omåttligt populär för rollen som Shirin Gul. På 90-talet tvingades hon fly när talibanerna intog Kabul. Nu bor Hamida Abdullah med sin papegoja i Alingsås och drömmer om att få göra en roll i sitt nya hemland Sverige. Möt Hamida i ett porträtt av Nisti Stêrk där Sverige och Afghanistan förs samman och vi påminns om att aldrig sluta drömma. Ett samarbete med Stêrk Production.

The Vladimirski, från DR, Danmark, en del av ”Skuggkriget” , är nominerat i Audio investigative. Skuggkriget är ett samarbete mellan Uppdrag granskning på SVT och grävredaktionerna på DR, NRK och Yle

I år äger PRIX Europa rum den 27 oktober i Berlin.