Hösten i SVT!

SVT presenterar en stark dramahöst, en storsatsning på svensk historia, härlig underhållning och fördjupande dokumentärer. Här hittar ni ett litet axplock av höstens alla program.

Billdkollage dramaserier, dokumentärer, underhållning

Höstens TV-tips från SVT

– Det blir väldigt mycket härlig tv i SVT i höst. Jag ser fram emot Historien om Sverige, den största historiesatsningen SVT någonsin har gjort. Det blir också mycket drama, hela sju dramaserier. Extra stolt är jag över SVT:s samarbete kring den ukrainska serien Vi som valde att stanna. Det är en unik dramaserie, inspelad mitt under brinnande krig. Så kommer det ett och annat skratt också, jag tror att man behöver det extra mycket nu, säger Hanna Stjärne, vd SVT.

Drama

Vi som valde att stanna

Vad händer när vanliga människors vardag plötsligt förbyts i kaos och skräck? Den 24 februari 2022 väcktes Kievs invånare av ljudet från sirener och ryska bomber. Panikslagna flydde människor huvudstaden. Men hälften av Kievs befolkning stannade kvar. Den ukrainska dramaserien Vi som valde att stanna är inspirerad av verkliga händelser under invasionens första dagar och skildrar drivkrafterna hos de som valde att bli kvar. Serien är inspelad i Kiev 2023 och produceras av Anna Eliseeva och Kateryna Vyshnevska, med Anastasia Lodkina som showrunner. Producerad av FILM.UA Group och Red Arrow Studios International i en samproduktion med SVT, YLE och NRK.

Start 10 november

Taelgia

I Södertälje står familjer, polis och kriminella mitt i en korseld av lojaliteter, krav och skuld. Samtidigt försöker några unga människor hitta en väg till ett bättre liv. Runt de vuxna kriminella rör sig de yngre, springisarna. De säljer knark och riggar flyktmopeder, tills de en dag tvingas ta sig an farligare uppdrag med en blandning av skräck och stolthet. Dramaserien Taelgia är deras berättelse. Det är också en berättelse om deras familjer; undrande syskon och förtvivlade föräldrar som kämpar för att hålla sina barn på rätt köl. För idé och grundkoncept svarar Jens Östberg.

Start 22 september

Hålla samman

Hålla samman är en varm dramakomedi om systrarna Lina och Petra och deras familjer i Ystad. Systrarna är varandras motsatser och bråken blir emellanåt stormiga, men de är experter på blixtsnabb konfliktlösning. När pappa Kenneth får en Alzheimer-diagnos ställs allas liv på ända. Något måste göras. Men Lina och Petra är förstås helt oense om vad. Erik Ahrnbom är huvudförfattare och Maria Blom är konceptuerande regissör. Michaela Thorsén spelar Lina, Ulrika Nilsson spelar Petra och pappa Kenneth spelas av Lennart Jähkel.

Start 27 oktober

Familjen Andersson

Familjen Andersson är en humorserie som handlar om hela Sunes familj. Den här gången har de vuxna större plats i berättelsen. Vi följer Karin och Rudolf och deras tre barn i den lilla staden Glimmerdagg, på jobbet och i hemmet. Precis som alla föräldrar försöker de få vardagspusslet att fungera, det är bara det att vardagen sällan blir vardaglig med den här familjen. Regissör är Peter Dalle och i rollerna ser vi bland andra Filip Berg, Liv Mjönes, Per Andersson, Julia Dufvenius och den norska storstjärnan Sven Nordin.

Start 25 augusti

Sugarbabe

Sole och Olivia är 15 år och har just startat ett konto på en sugardejtingsida med idén att blåsa killar på pengar. Pengarna behöver de för att kunna ta sig till USA och slå igenom som dansare. Deras största dröm i livet. Men de hamnar snabbt i problem när de via sidan träffar en man som börjar hota dem och kräva tillbaka sina pengar. Sugarbabe är en dramaserie i dansens värld om vänskap, utsatthet och att drömma stort. I rollerna: Julia Sjöberg, Estelle Löfgren Hadir, Vanessa Tsipogiannis, Adnan Sahuric, Julia Hansson m.fl.

Start 17 november

Gaslight

I Gaslight träffar vi den karismatiska Nora, 22, som spelas av Julia Heveus. Nora tar oss med på en resa genom sin längtan efter att bli älskad, känslan av att allt går åt helvete och den förföriska kärleken. Hon bor på en skabbig soffa hos sina bästa vänner Sara (Ella Sandberg) och Charlie (Joakim Olsson) och på helgerna äger de dansgolven. Men när Noras flirt drar henne längre in i en relation än vad hon hade väntat sig börjar saker bli obehagliga och farliga på riktigt. För regi och manus står Therese Lundberg som blivit nominerad för bästa ungdrama på Kristallen med Dör för dig.

Start 29 september

Västra gymnasiet

Tonårsdramat Västra gymnasiet är baserat på den norska serien VGS. I Västra gymnasiet får vi bland annat träffa kärngänget från svenska succéserien Klassen, vars första säsong Kristallen-belönades. Häng med när de gamla favoriterna Alba, Elias, Linus och M tillsammans med nya karaktärer ska försöka hitta sin plats under sitt första år på gymnasiet. Nyckeln till framgång stavas fest och status, men hur långt är de villiga att gå för att bli en del av den innersta kretsen?

Start 24 oktober.

Jul med Astrid Lindgren

Som en ny jultradition sänder SVT en ny julberättelse som är baserad på verk av Astrid Lindgren. I Jul med Astrid Lindgren varvas nyproducerade animationer med klassiska klipp. Berättelsen ramas in av novellen Lustig-Gök som aldrig tidigare har filmatiserats. Bland de nyproducerade animationerna finns Emil och snöbollskriget, Nils Karlsson Pyssling och Kajsa Kavat, samt prisbelönta Räven och Tomten varvat med klassiska klipp ur Pippi Långstrump och Vi på Saltkråkan. Lustig-Gök lånar sin röst av Olof Wretling och familjen spelas av Cecilia von der Esch, Vilhelm Blomgren, Cornelia Dahl och Ingmar Grip.

24 december

Julkalendern: Trolltider - legenden om Bergatrollet

SVT bjuder på ett kärt återseende när Trolltider kommer tillbaka som årets julkalender. Trolltider – legenden om Bergatrollet är ett spännande äventyr i den magiska trollvärlden. Det blir en ny historia, men flera av de populära karaktärerna från originalet från 1979 känns igen. I rollerna ser vi bland andra Kjell Bergqvist, Katarina Ewerlöf, Claes Månsson, Malte Gårdinger och Nour El Refai. Barnens roller spelas av Matilda Gross (Saga) och Ossian Skarsgård (trollet Love).

Start 1 december

Urval av utländska dramaserier: Malpractice, Flatshare, World on Fire, Hormoner och den danska serien Huset.

Fakta/Dokumentär

Historien om Sverige

I november är det premiär för SVT:s storsatsning Historien om Sverige. Serien består av tio avsnitt och skildrar Sveriges historia från istiden fram till våra dagar. Rekonstruktioner av historiska skeenden och personer varvas med intervjuer med historiker och andra experter. Skådespelaren Simon J. Berger är seriens berättare genom de dramatiska händelserna som format vårt land.

Start 5 november

Historien om Sverige med Farah

SVT gör även en barnversion av Historien om Sverige med Farah Abadi som programledare. Historien om Sverige med Farah gör nedslag i vår historia från istiden fram till våra dagar och vi får se spännande och fantastiska dramatiseringar av fenomen och händelser i vårt land. Farah reagerar och funderar över hur människor har haft det genom tiderna.

Start 5 november

Bäst när det gäller

SVT har följt med det svenska skidskyttelandslaget på träning och tävling under ett år, från juni 2022 till juni 2023. Allt står på spel i vinterns VM, men för att nå medaljerna måste sjukdom, svackor – och närmast omöjliga norrmän – övervinnas. Bland åkarna som följs närgånget i serien Bäst när det gäller kan nämnas Hanna och Elvira Öberg, Sebastian Samuelsson, Martin Ponsiluoma, Stina Nilsson och Linn Persson.

28 september

Min tjockumentär

Jag heter Fredrik Boltes och har jojo-bantat hela mitt liv. Jag har provat alla bantningsmetoder som finns men väger fortfarande över 160 kilo och har svårt att leva ett vanligt liv med min son. Till slut bestämmer jag mig för att göra en gastric bypass-operation, men hur farlig är en magsäcksoperation? Kan jag inte gå ner i vikt på andra sätt? Hur blir livet efter operationen? Och vem fan betalar för kalaset? Under åtta år har vänner och kollegor filmat mig före, under och efter operationen. Välkommen till Min tjockumentär.

Start 3 september

Salminggenen

Salminggenen är en dokumentärserie i tre delar som följer Bianca Salmings strävan att bli bäst i världen i friidrott och samtidigt lära känna sin pappa hockeylegendaren Börje Salmings storhet och drivkrafter. Serien följer Bianca Salmings liv från 2021 till 2023. Hennes liv och idrottskarriär skildras parallellt med att pappa Börje insjuknar och senare avlider i ALS, och sedan hur Bianca tar sig vidare i livet efter pappans bortgång. Serien innehåller den sista stora intervjun som Börje Salming gjorde.

Start 23 november

Köp mina trosor

Med dold kamera ger sig reportern Nellie Erberth in i sugardejtingvärlden. Köp mina trosor är en dokumentärserie som undersöker sugardejting och kringverksamhet från insidan. Vad är det? Varför är det ett fenomen? Pengar och lyxgåvor, men hur ser livet ut i en sådan situation? Är det en feministisk revolution och egentligen kvinnorna som utnyttjar männen? Eller är det bara ännu ett sätt att prostituera sig? Är det snyggt paketerad sexhandel?

Start 17 november för båda.

Bra surr

I SVT:s nya debattprogram Bra surr riktar programledaren Reine-Alix Ndengeyinka mikrofonen mot gatan där unga svenskar diskuterar samtidens hetaste frågor, helt utan filter och kanske inte helt rumsrent. Det här är en serie med höga röster, unga tankar och känslor i ämnen som abort, rasism, skönhetsoperationer, psykisk ohälsa och religion. Reine-Alix Ndengeyinka vill med Bra surr skapa en megafon för en målgrupp som inte alltid är självklar.

Start 27 augusti

Sveriges största konstkupper

Vissa menar att handeln med falsk och stulen konst omsätter lika mycket som den internationella droghandeln. Även i Sverige är marknaden stor och omsätter stora summor. I Sveriges största konstkupper följer vi upp några av de mest uppseendeväckande svenska konstkupperna: rififi-kuppen på Moderna Museet, den sensationella kuppen på Nationalmuseum samt kuppen mot Carl Larsson-gården. Det är en spännande infotainmentserie med inblick i en exklusiv värld.

Start 6 september

Karin och Carl

En dokumentärserie om konstnärsparet Karin och Carl Larsson, som genom kärlek och motgångar skapade ett av världens mest kända konstnärshem. Karin och Carl berättar historien om ett passionerat par kring förra sekelskiftet då liv, död, skapande och jämställdhet hade helt andra förutsättningar än idag. Den berättar också om en kontroversiell livsstil med influenser från hela världen som vi idag ser som urtypisk svensk.

Start 21 december

En våldsam heder

I En våldsam heder får vi följa tre riktiga fall där kvinnor drabbats hårt av hedersrelaterat våld och förtryck. Tre unga kvinnor har utsatts för tvångsgifte, könsstympning och hedersmord. Programmet ger en djup insikt och förståelse för de förödande konsekvenser som hedersnormerna orsakar och vilka människoöden de skapar. Samtliga gestaltas av skådespelare för att skydda såväl offer som förövare.

Start 14 november

Carl XVI Gustaf - 50 år på tronen

Kungen och jag

Under våren 2023 gick Karin af Klintbergs film om Carl XVI Gustaf på de svenska biograferna. Under hösten visar SVT en tre avsnitt lång dokumentär baserad på filmen, men med ytterligare inspelat material tillagt. Under två år uppvaktade Karin af Klintberg hovets informationsavdelning. Till slut fick hon, som första journalist, följa kung Carl XVI Gustaf i hans liv och arbete.

Start 4 september

Prins Daniel 50 år

Prins Daniel har länge varit den person som Carina Bergfeldt helst velat intervjua. I programmet Prins Daniel 50 år får hon ställa frågan hur det är att alltid vara nummer två och ändå inte förlora sin självkänsla. I en öppenhjärtig intervju inför 50-årsdagen berättar prins Daniel om uppväxten i Ockelbo, hur det är att gifta in sig i kungafamiljen och hur man håller romantiken levande efter tjugo år tillsammans.

29 september

Underhållning/Livsstil

På riktigt?!

Lyckas Robert Gustafsson hitta den riktiga sångaren? Kan Nikki Amini avslöja vem som är breakdanstalangen? Ser Filip Dikmen vilken stuntman som är äkta? På riktigt?! är SVT:s nya underhållningsprogram i höst med Farah Abadi som programledare. På scenen ställer sig tre personer som påstår sig ha olika talanger, men bara en av dem talar sanning. Tittarna och en panel av kändisar ska försöka lista ut: vilka är fejk och vem är på riktigt?

Start 25 augusti

Överlevarna

Humor och rappa repliker utlovas när Claes Malmberg tillsammans med sex komiker som enda överlevande efter en apokalyps flyttar ut i naturen där de ska tävla i att överleva efter bästa förmåga. I Överlevarna gäller det att övervinna sina rädslor och bemästra sin inkompetens för att lösa de livsavgörande utmaningar som väntar i vildmarken. Överlevarna är Sissela Benn, Nisse Hallberg, Evelyn Mok, Torbjörn Averås Skorup, Christoffer Nyqvist och Johanna Hurtig Wagrell.

Start 8 september

Extra Ekstrand

Erik Ekstrand hjälper oss att navigera genom ett samhälle fyllt av missuppfattningar och alternativa sanningar. I Extra Ekstrand dyker vi ned i mängder av kontroversiella och aktuella ämnen som engagerar unga vuxna och som det surras om i sociala medier. Erik Ekstrand möter alla slags människor med olika bakgrunder och bemöter dem med samma frågvisa respekt. När han låter alla prata till punkt leder det till lika delar underhållning, fascination och lärande. Ämnena angrips med både lekfullhet och stort allvar.

Start 20 augusti

Husdrömmar Sicilien: Vintageresan

Marie Olsson Nylander kastar sig ut på drömäventyr genom Europa - från Höganäs och hela vägen ner till Sicilien. Med sig har hon sin syster Susanne Westerdahl och tillsammans får de både ett personligt och inspirerande äventyr. Längs vägen hittar de antikmarknader, vintageaffärer, design och inredning. Husdrömmar Sicilien: Vintageresan börjar i Paris, går genom södra Frankrike, därefter till Italien och Milano, Rom och Neapel innan de landar i Maries andra hem Palazzo Cirillo på Sicilien.

Start 2 november

Programmen visas i SVT och i SVT Play.

Här kan ni se trailers för en del av höstens program. Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.