Ledningen av SVT förändras

Eva Beckman har utsetts till programdirektör med ansvar för allt programutbud på SVT. Det sker i samband med att Jan Helin, programdirektör, går vidare till en roll inom Bonnierkoncernen. Även divisionschef Andreas Bedinger kommer att lämna SVT för ett uppdrag inom näringslivet.

Eva Beckman, Jan Helin och Andreas Bedinger

Eva Beckman, Jan Helin och Andreas Bedinger. Foto: SVT

– Jan Helin har med sin djupa kunskap om journalistik och digitalisering stärkt SVT:s relation med publiken. Han är en entusiasmerande publicist som har lyft samhällsutbudet och nyheterna och sett till att SVT arbetar mer datadrivet. Andreas Bedinger har på ett framgångsrikt sätt utvecklat SVT:s programverksamhet som chef för alla programmedarbetare. Han är en klok och erfaren chef som får kreativa människor att komma till sin rätt. De är två mycket uppskattade personer och jag önskar dem varmt lycka till, säger Hanna Stjärne, vd SVT.

Eva Beckman är i dag programdirektör med inriktning på drama, film, underhållning, livsstil, kultur, fakta och barn- och ungdomsutbud. Hon får nu ett större ansvar för bland annat samhällsprogram, dokumentärer samt minoritetsutbud. Det är mer än 15 år sedan SVT hade en programdirektör med ansvar för helheten.

– Eva Beckman har djup erfarenhet av såväl tv-produktion som public services unika uppdrag. Hon har en osviklig känsla för hur man skapar oumbärlig tv för alla i Sverige. Nu får hon ansvar för alla SVT:s program och jag kan inte tänka mig en bättre programdirektör, säger Hanna Stjärne.

– SVT:s utbud ska vara modigt, nyskapande och ha en bredd så att alla i Sverige hittar något som tilltalar just dem. Uppdraget känns roligt och hedrande och jag kommer ju inte vara ensam om uppgiften att skapa det allra bästa utbudet för publiken. Är det någonting SVT har så är det extremt begåvat programfolk, säger Eva Beckman.

Sedan i våras pågår en översyn av vad som ska ingå i programbeställningar. Till exempel planeras nyhetsekonomin inte att styras via en beställning. Det innebär ett större mandat för den kommande chefen för SVT Nyheter och Sport som just nu rekryteras. Även vice VD Anne Lagercrantz får ett större ansvar som ny ordförande i SVT:s AI-råd.

Jan Helin slutar på SVT i oktober och lämnar SVT:s företagsledning och programledning omgående. Han går vidare till en roll som Director of Product Strategy and AI på Bonnier News.

– Jag är mycket glad för mina sju år i allmänhetens tjänst för SVT. Det har varit utvecklande, stimulerande och ett privilegium att få jobba med alla fantastiska människor som bygger svensk public service. Lite särskilt stolt är jag över hur vi breddat nyhetsutbudet med tjänsten SVT Nyheter, Morgonstudion, Byråerna, 30 Minuter, Svenska Nyheter. Hur dokumentär- och samhällsredaktionerna och Uppdrag Granskning fördjupat det journalistiska berättandet i en lång rad spännande serier och hur teamen tillsammans utvecklat tjänsterna via data och analys med inlogg i SVT Play som kröning. Jag kommer att sakna programledningen svårt, säger Jan Helin.

Andreas Bedinger, divisionschef för programdivisionen, går vidare till rollen som Chief People and Culture Officer på Svensk Fastighetsförmedling. Han började på SVT 2003 och slutar i februari nästa år. Rekryteringen av hans efterträdare startar direkt.

– Jag är innerligt tacksam över allt förtroende jag fått och allt jag fått uppleva under de många och fantastiska åren inom SVT. Och jag är väldigt stolt över det Programdivisionen och SVT åstadkommit i ett så varierat, kvalitativt och uppskattat programutbud i allmänhetens tjänst. Inte minst under pandemi, kriser och krig som tyvärr präglat de senaste åren — när vårt uppdrag förmodligen varit både svårare och mer betydelsefullt än någonsin. Det har varit en ren ynnest att få jobba med så många oerhört professionella, engagerade och empatiska kollegor som lärt mig nya saker och gett nya insikter varje dag, säger Andreas Bedinger.