Ett år sedan Rysslands anfallskrig startade – extrainsatta program i SVT

Den 24 februari 2022 utökade Ryssland kriget mot Ukraina med ett massivt militäranfall. Ukrainas befolkning har drabbats obeskrivligt hårt och det säkerhetspolitiska läget i världen har helt förändrats. SVT sänder fördjupande dokumentärer, extrainsatta program och Aktuelltredaktionen flyttar ut sin sändning till Kiev den 23 februari.

Det anfallskrig som många Rysslandsexperter varnat för startade i gryningen den 24 februari för ett år sedan. Nyhetsrapporteringen har sedan dess dominerats av händelseutvecklingen i Ukraina: robotattacker mot militära och civila mål, enorm materiell förstörelse, civila offer och en ny flyktingvåg i Europa.

SVT sänder flera program som fördjupar och analyserar kriget och det säkerhetspolitiska läget i världen. Aktuelltredaktionen flyttar ut sin sändning till Ukrainas huvudstad Kiev den 23 februari, kvällen före årsdagen av anfallskriget.

– Året som gått sedan Ryssland inledde ett fullskaligt krig har dramatiskt förändrat Europa och Sverige. Det som hänt – och som vi fortfarande är mitt i – är historiskt. Därför är det viktigt för Aktuellt att vara på plats i Ukraina och ge våra tittare en så nära bild som möjligt av kriget och hur det har påverkat människor, säger Nike Nylander, programledare på Aktuellt.

Extrainsatt program från SVT Nyheter på årsdagen
I det extrainsatta programmet Ett år med storkrig i Europa sänder SVT Nyheter direkt under eftermiddagen den 24 februari. Ett dramatiskt år skildras, förklaras och analyseras tillsammans med bland annat SVT:s korrespondenter Elin Jönsson, Bengt Norborg och Christoffer Wendick samt externa experter. Programledare Marcus Carlehed och Celinda Andersson. 24:e februari kl. 13.00–17.15 i SVT Play, SVT2 och SVT Nyheters app.

Flera internationella dokumentärer om kriget i Ukraina tillgängliga på SVT Play
Krigets vittnen
Tysk-brittisk dokumentär från 2022. I ett specialbyggt videobås, som ställs upp på olika platser i Ukraina, får den som vill berätta med egna ord om hur deras liv förändrades när Ryssland anföll Ukraina. Vittnesmålen från mammor, kvinnor, barn och åldringar ger en unik inblick i en vardag med kriget.

Putin och västvärlden
Brittisk dokumentärserie i tre delar från 2022. I november 2013 stoppar Putin ett handelsavtal mellan Ukraina och EU. På Majdantorget i Kiev skjuts demonstranter ihjäl och när Ryssland annekterar Krim reagerar EU lamt. Ryska separatister går in i Donbass. Tysklands förbundskansler Angela Merkel och Frankrikes president François Hollande förhandlar fram ett avtal om vapenvila som separatisterna omgående bryter.

Putins krigsbrott i Ukraina
Amerikansk dokumentär från 2022. I omskakande vittnesmål från ukrainare, åklagare och internationella experter får vi följa det mödosamma arbetet med att samla in bevis om krigsbrott som begåtts under kriget i Ukraina. I Butja, en av de hårdast drabbade städerna, visar bilder från övervakningskameror att det finns en direkt koppling mellan övergreppen och en av Rysslands högsta generaler.

Ett hus byggt av skärvor
Dansk dokumentär från 2022. I ett krigsdrabbat och fattigt hörn av östra Ukraina finns en fristad för barn som behöver komma bort från sina familjer. Filmen följer tre barn som väntar på om de ska återvända till föräldrarna eller flytta till ett nytt hem. Under tiden på barnhemmet skapas små stunder av glädje och andrum från en nästan förlorad barndom.

När Macron ringde Putin
Fransk dokumentär från 2022. De kallar varandra Emmanuel och Vladimir – men den informella tonen till trots pågår en ödesdiger förhandling. Under Frankrikes ordförandeskap i EU tar president Macron på sig uppdraget att förhandla med president Putin i ett försök att förhindra en invasion av Ukraina. För första gången får vi följa det diplomatiska spelet bakom kulisserna och höra delar av deras telefonsamtal.