SVT storsatsar på Sveriges historia under 2023

Historien om Sverige är SVT:s största historiesatsning någonsin. Just nu pågår inspelningar runt om i Sverige av den tio timmar långa dokumentärserien som skildrar Sveriges historia från istiden till våra dagar. Satsningen på Sveriges historia kommer också märkas i en rad andra program i SVT under året, i allt från barnprogram och vetenskapsprogram till kulturprogram och evenemang.

Drottning Kristinas hovbalett från inspelningen av dokumentärserien Historien om Sverige.

Drottning Kristinas hovbalett från inspelningen av dokumentärserien Historien om Sverige. Fotograf: Ulrika Malm

- SVT kommer att bjuda tittarna på en fascinerande resa genom den svenska historien. Vi vill sprida kunskap om vilka händelser och människor som har format Sverige till det land det är i dag. Det känns som en självklar uppgift för public service, och drömmen är att väcka ett intresse för den svenska historien hos alla i Sverige, oavsett vem man är och var man kommer ifrån, säger Eva Beckman, programdirektör SVT.

Historien om Sverige är en unik programsatsning med påkostade scenerier som ger kött, blod och dramatik till de tider som skildras. I serien förekommer mängder av historiska föremål och 100 historiker, arkeologer och andra experter medverkar. Dessutom har ytterligare 150 experter hjälpt till för att få berättelsen och alla detaljer på plats. Serien kommer att visas under senhösten 2023.

Programprojektet samverkar med museer, bibliotek och andra kulturinstitutioner över hela landet. Serien har beständiga rättigheter och kommer att finnas på SVT Play under en lång tid framöver.

Historiesatsningen sammanfaller även med jubileumsåret 2023. Den 6 juni är det 500 år sedan Gustav Vasa valdes till Sveriges kung och HM Konungen firar 50 år på tronen. Något som SVT också kommer att uppmärksamma.