Succén litterär slow-tv fortsätter i SVT

Massor av kärlek strömmade in från publiken när SVT direktsände högläsningen av Gösta Berlings saga i trettonhelgen. Slow-tv när det är som bäst, tyckte många. Nu är det klart att experimentet får en fortsättning, SVT satsar även framåt på högläsning.

Jonas Karlsson läser Selma Lagerlöf. Foto: Nils Pejryd/SVT

Jonas Karlsson läser Selma Lagerlöf. Foto: Nils Pejryd/SVT

Klockan 8 på trettondagens morgon inledde skådespelaren Jonas Karlsson den direktsända högläsningen av Selma Lagerlöfs Gösta Berlings saga. Nära nog 19 timmar senare avslutades läsningen av Hanna Kulle, en av flera Dramaten-skådespelare som avlöste varandra. Högläsningen ägde rum inför publik på Västanå teater i Selma Lagerlöfs Värmland. Reaktionerna från publiken som följde sändningen på SVT Play eller i SVT1 var minst sagt översvallande. Och nu är det klart att högläsning på trettondagen är något som får en fortsättning.

- Vi är överväldigade av publikresponsen, och det är fantastiskt att detta experiment med slow-tv för bokälskare föll så väl ut. Publiken tycks ha uppskattat och hittat till högläsningens magi i tv, säger Anna Luuk Priske, kulturbeställare på SVT.

SVT Play direktsände hela högläsningen och hittills har det blivit fler än 120 000 starter. SVT1 sände starten av högläsningen klockan 8 och även klockan 18.15 då fler än 220 000 tittade.

Det är inte klart vilket verk eller vilken författare som blir nästa satsning, inte heller varifrån sändningen ska ske.

- Nu har vi hittat ett nytt format för slow-tv i form av högläsning och det är fantastiskt om SVT kan främja läsning genom detta, så det är klart att vi ska fortsätta. Och det bästa av allt, den här njutbara högläsningen kan publiken ta del av under lång tid framöver på SVT Play, säger Anna Luuk Priske.

Uppläsningen av Gösta Berlings saga ingick i en större Selmasatsning som omfattade en dokumentär serie och en rad återpubliceringar av drama. Den var också ett samarbete mellan SVT och Dramaten. SVT ser fram emot att även 2024 års högläsning sker i samarbete med en teater eller annan kulturinstitution.

Ett axplock av publikreaktioner:

  • Alltså detta är något av det mysigaste, bästa och ljuvligaste tv-format jag skådat under mina 40-åriga leverne. Snälla SVT! Mer liknande!
  • Detta är det bästa SVT hittat på i modern tid! Hela familjen bänkad i soffan, hoppas ni fortsätter med liknande låång läsning av älskad svensk litteratur på andra röda dagar. Tänker att långfredagen är näst på tur.
  • Nu blir det en stor kopp kaffe, fötterna på bordet och sen blir det nog inte annat gjort idag än att lyssna och njuta. Detta är livskvalité!
  • Detta är lika bra som Den stora älgvandringen. Slow tv. Avstressande och fantastiskt! Heja SVT!
  • Håller med, en fantastisk upplevelse att se och lyssna på högläsning på detta sätt, av så fina uppläsare dessutom. En fröjd! Romanen var ny för mig, men det är klart att man borde känna till Selma ☺️ Hoppas på - och ser fram emot - fler sådana här uppläsningar 🤗
  • Detta program är så bra att jag och maken måste dela upp det på flera tillfällen💖Karamellen måste vara LÄNGE😉Högläsning med professionella röster är en toppenidé⭐Bra där SVT🤗
  • Håller med visst var hon värd sitt Nobelpris. Så fint av SVT och Västanå teater att bjuda på dessa fina uppläsningar som kom så lägligt när jag varit insnöad flera dagar. Naturbeskrivningarna i kapitlet Landskapet är underbara tål att läsas många gånger.