OS-festen kommer hem till SVT igen

Från 2026 är OS-rättigheterna tillbaka i SVT. Alla kommer då ha möjlighet att följa de olympiska spelen i SVT:s kanaler och tjänster. Först ut är vinter-OS 2026, följt av sommar-OS 2028, vinter-OS 2030 och sommar-OS 2032

Sara Hector, Elvira Öberg, Hanna Öberg och Armand Duplantis. Foto: Bildbyrån

Sara Hector, Elvira Öberg, Hanna Öberg och Armand Duplantis. Foto: Bildbyrån

- Det är en stor glädje att OS-sändningarna flyttar hem till SVT igen. Från och med 2026 bjuder vi in alla som vill till den stora OS-festen i tv och online. Sport är roligare att uppleva tillsammans och vi ser fram emot att samla Sverige framför många spännande och historiska sportögonblick framöver. SVT har efter omfattande förhandlingar med rimliga medel lyckats säkra evenemanget via EBU, säger Hanna Stjärne, vd på SVT.

Första gången den svenska tv-publiken kunde följa OS var 1960, och senaste gången SVT sände mästerskapet var sommar-OS i London 2012. Att SVT förlorade OS-rättigheterna blev en skräll i tv-världen 2011. Sedan dess har rättigheterna legat hos internationella kommersiella aktörer. Spekulationerna om SVT någonsin skulle lyckas ta tillbaka evenemanget har varit många. Det är EBU, European Broadcasting Union, som säkrat fri-tv-rättigheterna med IOK, Internationella olympiska kommittén, för sina medlemmar och gjort det möjligt för public service-bolagen i Europa att få tillbaka OS.

– Jag tror att idrottsrörelsen, public service-medier och publiken längtat efter den gemenskap, de breda kollektiva minnena kring magiska ögonblick man historiskt skapat tillsammans i sina länder. Med den olympiska rörelsen har det varit en speciell relation ända sedan BBC skrev mediehistoria genom att livesända de Olympiska spelen i London 1948, säger SVT:s mediedirektör Jan Helin om affären och fortsätter:

– De historiska värdena och tillgänglighet för alla har varit en viktig del i den här affären som också pekar framåt i möjligheterna till lokala partnerskap för att utveckla alla aspekter av en så stor rättighet som OS, där Discovery internationellt fortsatt äger betal-tv rättigheterna.

Läs mer om IOK:s exklusiva tilldelning av medierättigheterna för OS i Europa till EBU, European Broadcasting Union, och Warner Bros. Discovery. Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Fakta:
2026 – Vinter-OS i Milano Cortina Italien
2028 – Sommar-OS i Los Angeles USA
2030 – Vinter-OS - värdland ej klart
2032 – Sommar-OS i Brisbane Australien