Stort publikintresse när partiledarna grillats i Utfrågningen

I åtta heltimmesprogram har partiledarna synats i sömmarna av Anders Holmberg och Camilla Kvartoft. Publikintresset för Utfrågningen har varit stort, listan toppas av Jimmie Åkesson och därefter Magdalena Andersson.

Camilla Kvartoft och Anders Holmberg

Foto: Janne Danielsson/SVT

Utfrågningen är ett klassiskt tv-format med gedigen research och skickliga programledare som grund. Analysen av tittandet visar att publiken fortsätter titta på direktsänd tv men också att allt fler tittar digitalt, antingen live eller i efterhand. Jämfört med partiledarutfrågningarna 2018 har tv-tittandet sjunkit med 10% medan online har ökat med hela 147%.

- Alla med intresse för nyheter vet att publikens vanor förändras snabbt. Men några saker ligger fast: behovet av kvalitet, skickliga journalister, visuellt berättande och direktsänd dramatik. Sättet publiken tittar på tv förändras och jag är stolt över att SVT Nyheter numera når ut med vår journalistik om valet också i mobilen och smart-tv:n, säger Michael Kucera, programchef på SVT Nyheter.

SVT Nyheters nya service att snabbt ge korta och koncisa sammandrag med höjdpunkter från utfrågningarna uppskattas också mer och mer, liksom att i en livechatt ställa frågor och få kommentarer från statsvetaren Henrik Ekengren Oscarsson.

Många faktorer påverkar tv- och play-tittande. Den första Utfrågningen var den 18 augusti när det fortfarande var högsommarvärme. Den sista ägde rum den 4 september när temperaturen var högre i valrörelsen. Efterhandstittningen på SVT Play pågår för samtliga program. Hittills ser listan över mest tittade ut så här:

Graf över tittarsiffror utfrågningarna

- SVT:s valprogram spelar en stor roll som informationskälla för publiken. Vi anstränger oss för att både hålla hög kvalitet och nå ut på nya sätt. Nu är valspurten här och ikväll blir det Statsministermöte, på fredag Slutdebatten och sedan Valvakan. SVT Nyheter går på högvarv för bästa möjliga leverans till publiken, säger Michael Kucera, programchef på SVT Nyheter.