Sju nomineringar för SVT i Prix Europa

SVT har plockat hem sju nomineringar till årets Prix Europa. De prisbelönta och omtalade "Världens vackraste pojke” och ”Sabaya” tävlar båda om utmärkelsen bästa tv-dokumentär. Uppdrag granskning är i år dubbelt nominerade med ”Ericsson och IS” och ”De ryska torpederna”. Även SVT Drama utmärker sig med de två serierna ”En mot en” och ”En kunglig affär”. I Digital Media-kategorin tävlar ”Sexy hands”-appen. ​​​​​​

Foto: SVT

Årets Prix Europa går av stapeln mellan 23-29 oktober i Potsdam och vinnarna tillkännages under prisceremonin den 28 oktober.

Sexy Hands

Sexy hands är ett blinddejtingprogram utöver det vanliga, där insidan verkligen blir det riktigt viktiga och teckenspråkets sanna kraft kommer vara avgörande. I Sexy hands söker singlar kärleken med hjälp av teckenspråket som kärlekens språk. De som möts ser inte varandra utan får bara kommunicera genom att sticka ut armarna genom väggen. Programmet, som blivit en internationell snackis, har tidigare presenterats vid INPUT och reser till EBU Creative Forum i oktober. I Prix Europa är det appen, framtagen av Moa Fryggell, som ska tävla i Digital Media-kategorin.

Sabaya

Fortfarande hålls kidnappade yazidiska kvinnor fångna som slavar av IS i det ökända flyktinglägret al-Hol i Syrien. De kallas sabaya och har tvingats till år av förtryck och förnedring. Med risk för sina egna liv arbetar Yazidi Home Center för att befria dem. Hogir Hiroris prisbelönta film tilldelades bland annat bästa regi vid Sundance Film Festival 2021.

Världens vackraste pojke

Ett fascinerande livsöde som inte liknar något annat. 15 år gammal blir Björn Andrésen stjärna över en natt i den världsberömde regissören Luchino Viscontis film Döden i Venedig. Björns ansikte blir ikoniskt och Visconti utnämner Björn till Världens vackraste pojke, en formulering som har kommit att prägla resten av hans liv. En dokumentär om besatthet av skönhet, om begär, och om offer. Men också en berättelse om familjehemligheter, om att söka sanningen. Av Kristina Lindström och Kristian Petri.

De ryska torpederna

En man blir attackerad med en hammare när han ligger och sover. Men det som först ser ut som ett lägenhetsbråk i ett miljonprogramsområde i Gävle handlar egentligen om någonting mycket större. Ryska torpeder har tagit sig hela vägen till Sverige. Granskningen tävlade senast vid Rockie Awards i BANFF.

Ericsson och IS

Världens mest fruktade terrorsekt börjar plötsligt ställa krav på Ericsson, ett av Sveriges största företag. När IS tar över Mosul i Irak växer en hemlighet som inte avslöjats förrän nu. Ericsson döljer något. Granskningen prisades senast vid Kristallen.

En mot en

För bröderna Ousman och Malik är fotboll livet. När det kommer två okända personer till deras träning blir familjen rädda att de är polisen då de befinner sig olagligt i landet. De förbjuds nu från att fortsätta spela fotboll. En historia om drömmar om ett fotbollskontrakt och ett bättre liv. Vad är viktigast, talang eller hård träning? De oskiljaktiga bröderna Ousman och Malik ställs i slutändan mot varandra i livets vägskäl. Producerad av StellaNova Film.

En kunglig affär

En förbjuden kärlekshistoria som ledde till en av de grövsta rättsskandalerna i Sveriges historia. Baserad på verkliga händelser berättas historien om den hemliga relationen mellan källarmästaren Kurt Haijby och Sveriges kung Gustaf V. Bubblan spricker när Haijbys hustru begär skilsmässa och som orsak anger sin makes otrohet – med Sveriges kung. Producerad av StellaNova Film.

Här Länk till annan webbplats. hittar ni samtliga nomineringar.