Hösten i SVT

Under hösten 2022 kommer SVT att visa nyproducerade svenska dramaserier, dokumentärer, kultur och underhållning. Här är ett axplock av de program SVT sänder i höst.

Foto: SVT

–Vi är mitt i en brinnande valrörelse och SVT har en valbevakning med mer lokal journalistik och med större bredd än någonsin. Det som också utmärker den här hösten är en hel kavalkad av svenskt drama, fler serier än på många år! Jag är så glad för att vi äntligen har kunnat göra tv oberoende av pandemin, vilket syns i utbudet, säger Hanna Stjärne, vd SVT

En otroligt stark dramahöst i SVT

Bror - ungdrama
Vad händer med lojaliteten i ett killgäng när man blandar in pengar? På vägen hem från en fest bryter sig Zacke och hans tre bästa vänner in i ett ödehus och hittar 200 000 kronor, pengar de bestämmer sig för att ta. Kommer de lyckas komma överens eller kommer pengarna splittra dem? Serien utspelar sig i Eslöv, en av alla de småstäder där ingenting händer. Vi får följa den charmiga ledaren Zacke, businesskillen Amir, impulsiva Basse och Noah som de skrattar åt och med.

Tunna blå linjen, andra säsongen
I andra säsongen av Tunna Blå Linjen möter vi återigen de patrullerande Malmöpoliserna - Magnus, Sara, Jesse, Faye, Leah och Dani. De upplever saker som skakar om dem på ett sätt de inte upplevt tidigare och tvingas till plågsam självrannsakan. Händelser som innebär påfrestningar för deras privata relationer och tvingar dem till att ifrågasätta sina värderingar och livsval. Med ett utökat persongalleri och nya konfliktlinjer ställer den andra säsongen ännu svårare frågor utan att göra anspråk på att ha några svar.

Spelskandalen
Bosse är en professionell spelare som sveps in i en värld av stora risker, skumma bookmakers och komplicerade förhållanden. Han är en enkel grabb från Piteå som tidigt börjar spela på travet. I början på 1990-talet ger han och hans vänner sig in i jakten på de stora pengarna på travbanor, isrinkar och fotbollsplaner. Bosse är en jäkel på siffror och alltid påläst, men när sensationella slutresultat gör att de förlorar förstår han att nåt är fel. Och han bestämmer sig för att göra något åt det. Snart jagas han av media, Tipstjänst och åklagare. Historien om Bosse och den stora spelskandalen med matchfixningar som skakar om sport-Sverige i sina grundvalar, är inspirerad av verkliga personer och händelser.

Försvunna människor

En vibrerande het sommardag rullar Erwin med sin tankbil över Öresundsbron och in i Sverige, som han gjort så många gånger förr. Men denna gång är det en nervös färd. I tanken smugglar han åtta syriska flyktingar. Han gör det för att han vill hjälpa. Hans chef gör det för pengarna, för att rädda sitt åkeri. Gravida Mouna är en av flyktingarna. När hon och en febersjuk pojke inte klarar av den kvava luften i tanken, gömmer Erwin dem baktill i förarhytten. Plötsligt ser han en poliskontroll framför sig på vägen. Erwin har hamnat vid en punkt där hans liv kommer att ta en dramatisk vändning.

Äntligen!
Om fem dagar ska hela världen få veta att Jacob Widman är årets Nobelpristagare i ekonomi. Det finns bara ett problem. Han är död. Detta är upptakten till SVT:s stora julserie ÄNTLIGEN! – en dråplig dramakomedi om djup vänskap, livets obarmhärtiga ändlighet och att – bokstavligen – gå över lik för ett Nobelpris. I huvudrollerna återfinns Peter Dalle, Ulla Skoog, Johan Ulveson, Lena Endre, Claes Månsson och Suzanne Reuter. För regin svarar Martin Persson, som tidigare regisserat Kristallen-belönade "Bonusfamiljen".

Kenny Starfigter

Och så har vi kultklassikern Kenny Starfigter som kommer tillbaka med en ny serie. I rymdäventyret Kenny Starfighter Dr Deos återkoms återser vi galaxhjälten Kenny Starfighter, spelad av Johan Rheborg, och denna gång har han sällskap av sin kusin Penny. Ett roligt och galet rymdäventyr för både barn och vuxna, och alla fans som gillade den första serien.

Underhållning!

Komiker utan gränser

Komiker utan gränser är höstens nya underhållningsprogram där Pernilla Wahlgren, Kristina Petrushina, Per Andersson och David Batra - ska utföra olika knasiga utmaningar på allmänna platser i Stockholm, Köpenhamn och Oslo. Programledare är Robin Paulsson. Det blir ett varmt och roligt program där man som tittare garanterat kommer att få skratta mycket.

1 mot Sverige

Och samma kväll kl 20.00 i SVT1 och på SVT Play återser vi vårt direktsända frågesportprogram 1 mot Sverige med Babben, Erik och Farah där hela Sverige kan vara med och tävla och gissa via DUO-appen. Programmet spelas in här i studio 1 med publik och massor av fascinerande och häftiga experiment utlovas.

iFS – Invandrare för svenskar

iFS - Invandrare för svenskar är en humoristisk frågesport om alla kulturer i Sverige. Tre majoritetssvenska tävlande turas om att gissa sant eller falskt på påståenden från en tiomanna-panel bestående av kända och roliga svenskar med flera kulturer i kroppen. I slutändan står en vinnare kvar med ett diplom för förtjänstfulla insatser i sin IFS-utbildning. Programledare är ståuppkomikern och skådespelaren Ahmed Berhan.

Dokumentärer och dokumentärserier!

Hårt väder
David Batra ger sig ut på sitt livs resa – till jordens kallaste, varmaste, blåsigaste och blötaste platser. Hans uppdrag: att lära sig hur människorna lever i extrema väder. För när klimatet förändras måste vi anpassa oss. Och vilka vet mer om det än de som redan lever i det? Tornador, blixtnedslag och 50 graders värme (eller kyla). David måste trotsa sannerligen hårt väder för att lära sig allt om vardagen på dessa extrema platser, och om människorna som bor där.

Det svenska modet
Genom sex episoder kommer SVT att teckna det moderna svenska modets historia. Från 1960-talet, när tonårsmodet slog igenom, och hela vägen fram till idag, när svenska modeskapare förutom att klä det svenska folket, även skapar plagg till världsartister som Lady Gaga och Beyoncé. Marcel Morongiu, Pär Engsheden, Bea Szenfeld, Lotta Lewenhaupt, Kristina Torsson (Mah Jong), Selam Fessahaye, Beata Pontén, Emma Wiklund, Örjan Andersson (Cheap Monday), Gudrun Sjödén, Margareta van den Bosch, Ann Ringstrand (Hope) med flera medverkar i serien.

Den svenska dokusåpan historia
Dokusåpor och reality-TV. Älskade och hatade. Ingen genre har genererat mer uppståndelse eller trycksvärta. Under många år kom dessa serier att dominera det globala tv-utbudet. I Sverige började allt på riktigt för 25 år sedan när SVT 1997 lanserade Expedition Robinson. Sen följde Baren och Big Brother, Farmen och Paradise Hotel - och en lång rad andra, mer eller mindre framgångsrika format.

En vildare värld
Människans framsteg har tagit oss ut i rymden och gett många av oss ett bekvämt liv. Men vår framfart hotar nu livsmiljöerna i de ekosystem vi och de andra djuren på planeten är beroende av. I den här programserien visar vi på exempel på hur en vildare värld skapas för både naturens och människors bästa. Om hur den biologiska mångfalden kan hjälpas av allt från återuppväckta uroxar till fjärilarna i en radhusägares trädgård. Ett program från SVT Natur. Programledare Anders Lundin.

Selma
Selma Lagerlöfs liv och verk upphör aldrig att fascinera och att vara relevant. Selma Lagerlöf bröt med den gamla kvinnoroll som hon förväntades acceptera. Mot sin pappas vilja sökte hon, och kom hon visste att hon hade ”en stark stjärna”; hon hade berättelser i sig, och hon såg bortom det synliga. Serien arbetar delvis med skådespelare som gestaltar både text och personer. Både stycken ur verken, och texter ur de rika brevväxlingarna mellan Selma och hennes nära väninnor

Genjägarna
Genjägarna hjälper människor att få svar om sitt ursprung och hitta saknade familjemedlemmar med hjälp av DNA-test. Sökandet är komplicerat och resultaten väcker starka känslor hos de berörda. Alla får inte de svar de hoppas på, men de får veta sanningen – för DNA ljuger inte.

Tre pappor
I den här serien får vi lära känna Jon, Linus och Jonas. De har ett mål - att bli den bästa tänkbara pappan! Att våga vara sårbar och mjuk, utan att förneka sin manlighet. Motsättningar som är svåra att hantera - inför sig själv, sin familj och mot en fördomsfull omvärld.

För barnen!

Draken följer med
Bolibompadraken träffar barn med NPF-diagnoser och serien ger konkreta tips och verktyg till föräldrar och barn i situationer som kan vara svåra och läskiga för alla barn, att gå till tandläkaren till exempel.

Fixarjulen
Julen kommer tidigt på SVT i år. Varje dag i november blir det julmys, julpyssel och julfix med Malin Olsson och hennes familj, inspelat i ett juligt Orsa.

Skyldig
Skyldig är en helt ny serie med skådespelarna från Strula, som vill visa att du har rättigheter men också skyldigheter i samhället. Att det finns fler perspektiv och upplysa ungdomar om vad som är brottsligt i en värld med allt mer normbrytande beteenden.

Alla vi Karlssons
Alla vi Karlssons är en nyskriven humorserie skriven av Elin Ek och Hampus Nessvold som riktar sig till målgruppen 10-14 år. I rollerna ser vi bland andra Shirley Clamp, Olle Sarri, William Spetz, Özz Nûjen och Frank Dorsin.

Julkalendern -Kronprinsen som försvann
Årets julkalender är en spännande vintersaga för hela familjen. Den utspelar sig i en svunnen tid då kungar och drottningar härskade och handlar om två barn från olika världar, som mot alla odds blir vänner och får vara med om ett storslaget äventyr.

Allt det här och mycket, mycket mer i SVT i höst.