Alexander Norén ny ekonomikommentator på SVT Nyheter

Alexander Norén, tech-korrespondent på SVT, har utsetts till ny ekonomikommentator på SVT Nyheter.

Foto: Janne Danielsson/SVT

Hela världsekonomin är i ett dramatiskt läge i spåren av Rysslands anfallskrig mot Ukraina och efterverkningarna av pandemin. Stigande priser på mat, el och bensin påverkar svenska plånböcker såväl som hushållen globalt.

- SVT satsar mer på ekonomijournalistiken nuförtiden. Jag är tacksam för förtroendet att bidra till det i rollen som ekonomikommentator. Ett särskilt utmanande uppdrag nu när världsekonomin är upp och ned och plånboksfrågor är på allas läppar, säger Alexander Norén.

Alexander Norén är utbildad civilekonom från Handelshögskolan och rekryterades år 2003 som programledare för SVT:s ekonomiprogram A-ekonomi. Under åren på SVT har Alexander programlett nyhetsprogrammen Aktuellt och Rapport, Nobelbanketten, tillkännagivandet av Ekonomipriset och Gomorron Sverige. Han var också med och utvecklade programmet Ekonomibyrån. Sedan 2021 har Alexander varit SVT:s techkorrespondent.

- Alexander Norén har en utmärkt förmåga att göra de mest komplexa frågorna begripliga, inte minst genom ett uppdaterat och personligt tilltal digitalt, säger Kiki Bek, inrikeschef på SVT Nyheter.

- Med Alexander i rollen som ekonomikommentator ser jag också fram emot ett ökat fokus på techbranschen. Det här är företag som vår publik har en direkt relation till i vardagen och en bransch med växande betydelse för svensk ekonomi och arbetsmarknad.