Valkompassen för hela Sverige – ett sätt att få koll på valet

SVT:s Valkompass har frågor om hela Sverige. Det är den enda valkompass som innehåller frågor om riksdagen, regionerna och samtliga 290 kommuner, vilket gör den unik.

Här kan du testa SVT:s Valkompass Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

De senaste valen har många upptäckt SVT:s Valkompass som ett av flera sätt att hitta det parti som bäst stämmer med de egna åsikterna. I ett frågeformulär online väljer man att antingen svara på frågor kopplade till riksdagsvalet eller till frågor om kommun- och regionvalet. Två frågeformulär med koppling till de tre valen alltså. Allt är självklart helt anonymt. SVT tillhandahåller tjänsten men sparar inga persondata kopplad till hur besökare svarat.

Det är ett omfattande arbete som ligger bakom de sammanlagt 311 valkompasser som finns tillgängliga i SVT Nyheters app. Tusentals partiföreträdare har tillfrågats om vad de tycker i flera sakfrågor. För att Valkompassen ska göra skiljelinjerna mellan partierna tydliga har fokus legat på de viktiga och partiskiljande frågorna.

- Var du än bor i Sverige kan du checka av vad partier och kandidater tycker i riksdags-, region- och kommunalval. Vi vet att Valkompassen är en uppskattad del av vår journalistik och en särskild betydelse har den för första- och andragångsväljare, säger Michael Kucera, programchef på SVT Nyheter.

Fakta:

  • SVT Nyheters researchteam har bland annat ställt frågor till 4440 riksdagskandidater och 2275 lokala partiorganisationer i landets alla kommuner.
  • Journalister på flera av landets lokaltidningar har kommit med förslag och synpunkter.
  • SVT har gjort de lokala kompasserna tillgängliga för lokala medier och den publiceras av ett stort antal svenska lokaltidningar från de flesta tidningskoncerner.
  • SVT:s politikreportrar har under arbetet bidragit med sina kunskaper.
  • Statsvetarna på opinionslaboratoriet Lore vid Göteborgs universitet har testat många av frågorna på 5 000 personer i deras Medborgarpanel.
  • Valkompassen är helt anonym att göra. SVT sparar inga IP-nummer och sammanställer inte heller hur publiken svarar. För att öka transparensen kommer vi också publicera hur algoritmen, som matchar svaren, fungerar.