Guldspadar till SVT Nyheter Skåne, Uppdrag granskning och Diamant Salihu

Varje år delar Föreningen Grävande Journalister (FGJ) ut guldspadar för den bästa undersökande journalistiken från året som varit. I år tävlade 30 gräv i åtta olika klasser om att vinna det prestigefulla priset. Uppdrag gransknings dokumentär ”Transbarnen”, SVT Skånes granskning ”Malmös förbjudna adresser” och boken ”Tills alla dör” av SVT:s reporter Diamant Salihu var tre av de journalistiska insatser som tilldelas 2021 års ”Guldspade”.

Guldspadenvinnarna: reportrarna Natalie Medic, Fredrik Svenningsson och Nellie Erberth. Foto: Ylva Esping/SVT

Guldspaden är ett av Sveriges mest prestigefyllda pris i grävande journalistik och delas varje år ut till bästa undersökande reportage i åtta olika kategorier.

SVT Nyheter Skåne vann kategorin ”Etermedia lokal”

SVT Nyheter Skåne med journalisterna Fredrik Svenningsson, Natalie Medic och Nellie Erberth vann kategorin ”Etermedia lokal” för sin granskning av Malmös förbjudna adresser.

Motivering: "För att ha avslöjat hur utsatta människor drabbas när kommunens förvaltningar helt aningslöst motarbetar varandra."

– Det är ett kvitto på att granskande journalistik lönar sig och är viktigt för publiken, säger Fredrik Svenningsson.

Läs mer Guldspade till SVT Nyheter Skånes reportrar. Länk till annan webbplats.

UG vann pris för ”Transbarnen”

Uppdrag granskning hade sammanlagt fyra nominerade bidrag i kategorin ”Etermedia Riks Dokumentär”.

UG:s Carolina Jemsby och Karin Mattisson tog hem kategorin med dokumentär ”Transbarnen”.

Motivering: "För att ha visat hur den medicinska behandlingen av barn, som upplever att de är födda i fel kropp, är förenad med stora risker."

– Priset är tack vare att människor vågat lite på journalistiken och dess kraft att förändra saker. För det är faktiskt vad detta har gjort, säger reportern Carolina Jemsby.

– Det är flera års arbete som lett till en radikal förändring av vården, säger redaktören Karin Mattisson.

Diamant Salihu: "Finaste priset"

SVT-journalisten Diamant Salihu vann Guldspaden 2021 i kategorin ”Bok” för hans bok ”Tills alla dör”, utgiven av Mondial förlag.

Motivering: ”För att med lyhördhet ha tecknat en djupare bild av hur människor lever i våldets skugga.”

– Jag är otroligt glad över att tilldelas det finaste priset inom grävande journalistik. Vi har ett viktigt uppdrag framför oss för vi måste visa en komplex verklighet i en polariserad värld, utan att väja för svåra frågor.

Priset delades ut vid Föreningen grävande journalisters (FGJ) grävseminarium i Luleå 20-21 maj.

Läs mer Flera SVT-journalister vinnare i 2021 års ”Guldspadar” Länk till annan webbplats.

Diamant Salihu prisades för boken Tills alla dör” och UG:s Carolina Jemsby och Karin Mattisson för dokumentären "Transbarnen".

Diamant Salihu prisades för boken Tills alla dör” och UG:s Carolina Jemsby och Karin Mattisson för dokumentären "Transbarnen".