Backa småkrypen med Sommarlov

Måndag 13 juni är det premiär för klassikern Sommarlov. Alla barns morgonkompis. Varje dag hela sommaren blir det somrigt och roligt häng med Malin Olsson, Alex Hermansson, Ida On, Angelika Prick och Dante Zia. Årets tema är insekter och småkryp under ledorden Backa småkrypen!

Programledare i Sommarlov är Alexander Hermansson, Malin Olsson, Ida On, Dante Zia och Angelika Prick. Foto: Mattias Ankrah /SVT

Insekter och småkryp är, oavsett vad man tycker om dem, livsviktiga och nödvändiga för livet på jorden. De har viktiga funktioner i naturen och tyvärr utrotas många av dem i snabb takt. Men det finns mycket vi kan göra i det lilla för att försöka värna dem.

– De senaste årens teman om miljö, demokrati, vänskap och rörelse har skapat stort engagemang bland Sveriges alla barn. Förra sommaren fick vi in 120 000 bilder och filmer från barn kopplat till rörelsetemat. Barnen registrerade 1,2 miljoner aktiviteter och de rörde sig motsvarande 31 varv runt jorden via rörelsedagboken. Vi hoppas att årets tema – backa småkrypen – ska inspirera alla barn till att värna och vara rädd om småkrypen, säger Efva Henrysson som är projektledare för Sommarlov.

Sommarlov startar en småkrypsklubb och via DUO-appen kommer barnen kunna skicka in filmer där de visar upp aktiviteter på hur de backar småkrypen. Programmet får också besök av gäster som lär barnen spännande och fascinerande fakta om småkryp och insekter.

I sommar välkomnas också publiken äntligen tillbaka till inspelningen i Beijers park i Malmö, spännande serier kommer att visas och barnens favoritartister kommer på besök och mot slutet av sommaren kommer vi också få reda på vem som är Sommarskuggan nr 7.