Nya redaktionen i Dorotea invigd

Måndagen den 9 maj invigdes SVT:s nya redaktion i Dorotea. Redaktionen blir därmed den 46:e och är en del i den långsiktiga satsning som SVT gör för att utöka antalet lokala redaktioner.

VD Hanna Stjärne klippte bandet med guldsax, flankerad till höger av redaktionscheferna i Västerbotten (Karin Wiechel), Västernorrland, Carola Isaksson och till vänster Jämtland, Mark Cummins, samt reporter Moa Lindberg.

– Det känns fantastiskt roligt med en redaktion i Dorotea. Jag är själv född, och uppvuxen i Västerbottens inland och tycker att det är ett viktigt demokratiskt uppdrag att journalister finns där. Det känns också kul att vi delar redaktion med SVT Västernorrland och SVT Jämtland, jag tror att vi kan hitta spännande samarbeten över länsgränserna, säger Karin Wiechel, redaktionschef på SVT Nyheter Västerbotten.

Moa Lindberg är reporter på den nya enmansredaktionen i Dorotea.

Vad finns det för aktuella frågor som du kommer att bevaka?

– Det händer väldigt mycket i det här området och listan kan göras lång. De heta frågorna rör skola, hälso- och sjukvård, turism men också problematiken kring en minskande befolkning i de mindre inlandskommunerna. Såklart kommer även många frågor handla om höstens val.

Vad betyder det för den lokala bevakningen att det nu finns en redaktion i Dorotea?

– Det betyder jättemycket att det kommer en redaktion till inlandet. Förutom Dorotea kommer jag även att bevaka kommuner såsom Åsele, Vilhelmina, Strömsund och Sollefteå. Det är ett område som har varit lite av en vit fläck och glömts bort. Därför är det extra viktigt ur ett lokalt nyhetsperspektiv att det finns en reporter på plats som kan spegla det som händer här och att SVT verkligen satsar för att fler ska synas.

Hur länge har du varit på plats – och hur har reaktionerna från publiken varit hittills?

– Vi inviger redaktionen idag måndag den 9 maj men jag har tjuvstartat och varit på plats drygt en vecka. Reaktionerna har varit jättebra! Jag har mött en del Doroteabor som har presenterat sig och välkomnat mig till orten. Min bild är att det här är efterlängtat.

Moa Lindberg, reporter på nya redaktionen i Dorotea. Foto: Nina Funke

Moa Lindberg, reporter på nya redaktionen i Dorotea. Foto: Nina Funke