Året med SVT – ny sajt som ger kortversion av public service-redovisningen

SVT redovisar varje år hur företaget har levt upp till public service-uppdraget. Dessa så kallade ”public service-redovisningar” lämnas till regeringen och Granskningsnämnden. För att göra det enkelt för fler att snabbt få en överblick av verksamheten har SVT gjort sajten Året med SVT.

Foto: SVT

– Förhoppningen är att de som är intresserade av public service och om SVT:s verksamhet ska hitta relevant information och att den ska inspirera till vidare läsning, säger Alexandra Björnstjerna Hjelm, omvärldsanalytiker på SVT Strategi och ansvarig för Året med SVT.

Hon fortsätter:

– Ambitionen med sajten är att öka SVT:s transparens och ge ett sakligt underlag så att fler kan bidra i diskussionen om SVT och vårt utbud nu och framåt. Vi fick cirka 5 miljarder kronor av svenska folket 2021 – vad gjorde vi för pengarna? Hur stod vi oss i konkurrensen? Hur klarade vi granskningen? Vilka titlar nådde publiken och vad tyckte de om oss? Den typen av frågor är de som besvaras på sajten.

Stenhård konkurrens

År 2021 präglades av fortsatt pandemi, regeringskris och att Sverige fick sin första kvinnliga statsminister. Trots hårdnande global konkurrens och samhällskris har SVT kunnat möta publikens behov under ett år med speciella förutsättningar.

I genomsnitt lägger ett svenskt hushåll 20 000 kronor per år på medietjänster. Max 1 329 kronor per person gick till public service (SR, UR och SVT) 2021. Knappt 60 procent gick till SVT.

Du hittar Året med SVT här! Länk till annan webbplats.

Fakta om Året med SVT. SVT:s unika uppdrag i allmänhetens tjänst formuleras av regeringen efter beslut av riksdagen. Varje år redovisar SVT hur vi levt upp till det i public service-redovisningen. Året med SVT är en ny extern sajt som ger en mer lättillgänglig sammanfattning av 2021.

Visste du att:

  • SVT producerade 3561 timmar nyheter och samhällsfakta 2021 och att många vänder sig till SVT för just för nyheter
  • SVT:s liverapporteringen exempelvis har haft mer än 200 miljoner besök sedan coronapandemin bröt ut
  • 8,5 miljoner svenskar använde SVT varje vecka och 47 minuter per person och dag
  • SVT sände drygt 22 000 timmar 2021, i 12 fall fälldes SVT av Granskningsnämnden, inte en enda fällning gällde regeln om opartiskhet
  • Många såg SVT:s program och använde tjänsterna vilket delvis kan bero på att förtroendet för SVT är högt – 76 procent av de tillfrågade i SOM-institutets undersökning 2021 hade högt eller mycket högt förtroende för SVT.