Lilla Aktuellt satsar på valet

Barn får inte rösta i höstens val, men de kan ändå vara med och påverka samhället på olika sätt. Lilla Aktuellt gör nu flera olika satsningar kring valet för att barn ska få en bättre förståelse för politik, öka deras intresse och lyfta deras egna frågor.

Foto: SVT

– Valet kommer att ta stor plats i nyhetsflödet framåt och därför gör vi också flera satsningar i Lilla Aktuellt. Vår publik ber oss ofta förklara olika aktuella ord och det gör vi på ett indragande och intresseväckande sätt i Valkollen. I Så kan du påverka visar vi hur även barnen kan ha inflytande och i Lilla stolen lyfter vi sakfrågor som de tycker är viktiga. Vi strävar efter att barnen känner sig sedda och tagna på allvar, säger Josephine Hattevig, projektledare för Lilla Aktuellt.

Tre valsatsningar i Lilla Aktuellt

Valkollen
I fredags hade Valkollen premiär. Vad betyder egentligen budget, vad menar med region och vad är en talman? I valkollen förklaras många av de ord som är kopplade till valet på ett lättförståeligt sätt. Här förklaras till exempel vad som menas med opposition. Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Så kan du påverka

Lilla aktuellt tar upp exempel på hur barn kan påverka i olika frågor och möter bland andra Linnea och Ebba i Gävle, som har mailat politiker för att försöka få surfplattor till skolan. De träffar också elever i Mölnlycke som har skrivit en insändare till lokaltidningen för att försöka stoppa planerna på en järnväg i deras område.

Lilla Stolen
I Lilla stolen kommer Lilla Aktuellt att intervjua riksdagspartiernas ledare inför valet. Politikerna kommer att få svara på frågor som är viktiga för barn. Och testa sina kunskaper i ett quiz, där barnen har skickat in frågorna.

Lilla Aktuellt Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. kommer också löpande att rapportera om andra nyheter, händelser och ämnen som rör valet i höst. Och närmare valet kommer barnen att kunna ställa sina frågor till Lilla Aktuellts medarbetare i DUO-appen. Lilla Aktuellt finns även på TikTok och Youtube.