Nyheter tillgängliga för alla

Just nu har alla behov av nyheter om kriget i Ukraina och hur det påverkar läget i Sverige och världen. SVT har nyhetsprogram med olika profil och tilltal. SVT:s Nyheter på lätt svenska och Lilla Aktuellt gör nyhetsrapportering som ökar tillgängligheten.

Programledarna Anna Olsdotter Arnmar, Nyheter på lätt svenska,  Linus Angvarson Valberg och Aida Pourshahidi, Lilla Aktuellt.

Programledarna Anna Olsdotter Arnmar, Nyheter på lätt svenska, Linus Angvarson Valberg och Aida Pourshahidi, Lilla Aktuellt. Foto: SVT

Nyheter på lätt svenska riktar sig till människor som är nya i Sverige eller som vill ha en tydlig nyhetssändning på lätt svenska. Varje vardag görs en version av dagens aktuella nyheter som publiceras på SVT Play kl.17.55 samtidigt som det också sänds i SVT2. Redaktionen arbetar i samma redaktion som SVT Nyheter, Rapport och Aktuellt.

– I oroliga tider är nyhetsförmedling oerhört viktigt och vi arbetar för att vår publik ska få en mer tillgänglig version av nyheterna, säger Ulrica Larshamre, som är projektledare.

I sex år har SVT sänt Nyheter på lätt svenska. Redaktionen börjar på morgonen med att välja ut vilka av dagens viktiga nyheter som ska vara med i sändningen. SVT:s reportrar från hela landet levererar bilder och nyheter till programmet.

– Vi berättar rakare och tydligare och alla nyheter får plats hos oss, säger Anna Olsdotter Arnmar, som varit programledare sedan programmet startade.

Lilla Aktuellt är 8 till 12-åringarnas nyhetsprogram som redovisar och förklarar de största nyheterna och skildrar ämnen som ligger nära barnens intressen och behov. Det senaste från Lilla Aktuellt hittas i SVT Barn och SVT Play och programmet sänds också måndagar till torsdagar i SVT Barn kl 19:15. På fredagarna sammanfattas nyhetsveckan i Lilla Aktuellt Skola, som riktar sig till mellanstadieelever, och programmet finns tillgängligt i SVT Barn, SVT Play och UR Play från 10.00.

I appen DUO görs regelbundna chattar där barnen får svar på frågor och kan uttrycka sina åsikter och tankar om olika nyheter och ämnen.

– Många barn tänker mycket på kriget i Ukraina just nu. Sedan invasionen startade har vi regelbundet haft i gång en chatt om kriget och fram till nu har vi fått in över 60 000 inlägg. Vi har svarat på barnens frågor och också fått reda på vad de vill veta mer om – och tagit upp det i vårt program, säger Josephine Hattevig, projektledare för Lilla Aktuellt.

Nyheter på lätt svenska sänds i SVT2 kl 17.55 vardagar samt i SVT Play, där det går att ha svensk undertext i programmet.

Lilla Aktuellt sänds i SVT Barn måndag-torsdag kl 19.15 samt i SVT Play.