SVT Datajournalistik tilldelas statistik-pris

SVT Datajournalistik har tilldelats pris av Svenska statistikfrämjandet. Priset delas årligen ut till en eller flera personer ”som gjort en slagkraftig insats på statistikområdet som under det senaste året givet publik uppmärksamhet”.

SVT Datajournalistik har tilldelats pris av Svenska statistikfrämjandet. Från vänster: Oskar Nyqvist, Martin Hedström, Linnea Heppling. Sittande: Fredrik Edgren. Inklippt: Ola Hjalmarsson.

Priset som delades ut den 23 mars, i samband med Svenska statistikfrämjandets årsmötesdagar, gick till SVT:s datajournalister Fredrik Edgren, Martin Hedström, Linnea Heppling, Ola Hjalmarsson och Oskar Nyqvist med motiveringen:

"I samband med Svenska statistikfrämjandets årsstämma delas det årligen ut ett pris till ”En eller flera personer, verksamma i eller anknutna till Sverige, som gjort en slagkraftig insats på statistikområdet som under det senaste året givet publik uppmärksamhet.” I år föll valet av Årets statistikfrämjare på SVT Datajournalistik; Fredrik Edgren, Martin Hedström, Linnea Heppling, Ola Hjalmarsson och Oskar Nyqvist. Ni har med dagsaktuella ämnen och data, och en stor portion pedagogisk skicklighet lockat läsare att djupdyka i siffror och statistik. Vi anser att ni är värdiga vinnare av 2021 års pris - Stort grattis!"

- Det känns ju superkul att få det erkännandet från ett gäng som gillar siffror lika mycket som vi gör och som har stor kompetens på området. En del av varför vi får priset handlar ju om att vi på ett pedagogiskt sätt lyckats locka människor att djupdyka i siffror – och det är verkligen något vi brinner för. Mer data - fakta - kunskap till folket!, säger Linnea Heppling, redaktör för SVT Datajournalistik.