SVT:s team i Latinamerika får priset till Nils Horners minne

SVT:s team i Latinamerika Tigran Feiler, reporter, och Sara Murillo Cortes, fotograf, får Nils Horner-priset 2022.

Nils Horner-priset för god utrikesjournalistik ska gå till journalister "som förmår skildra de stora skeendena genom möten med människor på plats, såväl i kriser som i vardag, som inte ställer sig själva i vägen för den historia som berättas och som arbetar med integritet samt ett högt utvecklat säkerhets- och riskmedvetande."

Så här säger pristagarna till Borås Tidning: Länk till annan webbplats.

– Jag blev både glad och rörd, säger Sara Murillo Cortes. Nils Horner har betytt mycket för journalistiken. Här i Latinamerika mördas många journalister. Det är hedrande att få ett pris i hans namn.

– Det är det finaste pris man kan få, säger Tigran Feiler. Berättandet ska stå i centrum, inte journalisten.

Juryns motivering:
”För att de med en modig och kunnig journalistik, ofta i ödmjukt samarbete med kollegor på plats, kopplar samman det lokala med det globala och visar människors utsatthet i skuggan av mäktiga drogkartellers nätverk.”

Priset är instiftat av Borås Tidning till minne av Sveriges Radio-journalisten Nils Horner. Han sköts ihjäl under under ett uppdrag i Afghanistan år 2014.

Juryn består av Stefan Eklund, chefredaktör Borås Tidning, Stig Fredrikson, Rysslandskännare och tidigare SVT:s Moskvakorrespondent, Ginna Lindberg, utrikeschef Ekot samt Ulla Sätereie, universitetsadjunkt JMG, Göteborgs universitet.