Lilla Aktuellt prisas för sitt arbete med källkritik – får ”Det gyllene förstoringsglaset”

Lilla Aktuellt tilldelas priset Det gyllene förstoringsglaset. Det är ett pris som delas ut till personer eller organisationer som ökar kunskapen om källkritik.

Foto: Janne Danielsson/SVT

Lilla Aktuellt gör nyhetsjournalistik anpassad för barn och unga. Att förmedla kunskap om källkritik är en av de viktigaste utgångspunkterna för redaktionen. Inte minst i allvarliga nyhetslägen fyller redaktionen en viktig roll för barnen. Programmet har funnits sedan 1993 och produceras av SVT och UR.

Juryns motivering
"Med trygg hand och fast blick vägleder Lilla Aktuellt våra viktigaste i svåra tider. Lilla Aktuellt ger inte bara kunskap utan också verktygen för att förstå och ifrågasätta. Det är framtidens källkritik."

– Redaktionen har mycket kontakt med publiken och märker att det finns ett väldigt sug efter information och kunskap bland barn och unga. Sociala medier gör att barn nås av bilder från till exempel Ukraina på ett helt annat sätt än de hade gjort för några år sedan. Lilla Aktuellt har en jätteviktig roll som går ut på att förklara och berätta mer om den utvecklingen. Gänget bakom Lilla är så duktiga på att berätta på ett sätt som är i ögonhöjd med barnen och som också engagerar dem, säger Michael Kucera, programchef på SVT Nyheter.

– Lilla är barnens vägvisare i samhälls- och nyhetsflödet, med ett starkt och målmedvetet fokus på källkritikfrågor. Vem kan man lita på och hur ska man kunna avgöra det? Det är brännande ämnen som naturligtvis är extra aktuella dessa dagar. Vi har varje vecka ett eget format med källkollsfrågor vid namn Mediesnacket, säger Matz Lundin på UR, exekutiv producent för Lilla Aktuellt Skola.

Det gyllene förstoringsglaset är ett pris som Internetstiftelsen och Källkritikbyrån årligen tilldelar organisationer eller personer som bidrar till kunskap om källkritik. Målet är att öka kunskapen i skolan och bland elever och allmänheten i stort.

Mer om Lilla Aktuellt
Lilla Aktuellt finns på flera plattformar, och måndag till torsdag Länk till annan webbplats. görs dagliga nyheter på SVT:s plattformar samt sociala medier. Genom ett mer nära och profildrivet berättande och en ständig dialog med publiken har programmet det senaste året mer än fördubblat sin publik i SVT Barn. På fredagar sänds Lilla Aktuellt Skola (UR), studioformatet som ökar i publik genom mer skolfokus, nyhetsquiz, större närvaro i hela landet och fokus på mediekunskap och källkritik. Programmet når uppskattningsvis hundratusentals elever i grundskolan varje vecka via lärarna.

Utöver de egna plattformarna vill Lilla Aktuellt också att alltid vara där målgruppen är. Med över 220 000 följare på TikTok har Lilla Aktuellt idag ett av de största kontona bland svenska medieaktörer.

Lilla Aktuellt var nyligen nominerat till Stora Journalistpriset som Årets förnyare (2021).