Fria ordets dag fortsätter under våren

Sveriges Radio, SVT, UR och lokaltidningar bjuder tillsammans in alla sjätteklassare till en digital lektion om yttrandefrihet, källkritik och sociala medier. Under hösten inleddes Fria ordets dag och nu under våren fortsätter turnén runt om i landet.

Hur vet du om en nyhet är sann? Får man verkligen säga vad som helst? Och hur är det att jobba som journalist i ett land där pressfriheten inte är självklar?

Fria ordets dag är en digital kostnadsfri lektion för sjätteklassare om yttrandefrihet, källkritik och sociala medier. Här får du tips och exempel på vad som är sant eller falskt och hur man kan lita på en nyhet.

Under en lektion får de möta Linus och Aida från Lilla Aktuellt, journalisten Åsa Larsson som är expert på källkritik i UR:s serie Källkoll, Sam Edward från Syrien som är journalist på Sveriges Radio och journalister från de lokaltidningar som medverkar. Tillsammans med dem får eleverna reflektera kring hur man vet vad som är sant eller falskt i det gigantiska informationsflödet online. Lektionen är cirka 40 minuter lång.

Här kan du läsa mer om Fria ordets dag samt anmäla din klass. Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Vårens order och datum:

28 februari Västerbotten, Jämtland, Ångermanland & Medelpad
1 mars Jönköping & Skaraborg
2 mars Skåne & Halland
8 mars Göteborg, Bohuslän & Sjuhärad
9 mars Kalmar, Kronoberg & Blekinge
15 mars Närke, Sörmland, Uppland & Stockholm
16 mars Värmland, Västmanland, Dalarna & Gävleborg

Röster från deltagande skolor i höstas:

”Bra struktur på programmet, med olika personer som pratade. Viktigt innehåll

"De röda och gröna lapparna engagerade barnen.”

” Strålande initiativ. Det fungerar också extra bra i årskurs sex, där vi går igenom att Sverige fick världens första tryckfrihetsordning under Frihetstiden.”

” Det var ett mycket bra upplägg. Eleverna tog det på allvar. Intressant innehåll.”